„Glasul Bucovinei” este singura biblioteca romaneasca din Cernauti si a fost deschisa, cu multe eforturi, in luna noiembrie a anului trecut. Cum s-au bucurat cei aproximativ 14.000 de romani din orasul ucrainian de acest vis indeplinit ne-a povestit chiar directoarea bibliotecii, Alexandrina Cernov.

Biblioteca apartine Editurii Alexandru cel Bun si este tinuta in viata, la fel ca editura, de numai trei oameni, prof. dr. Alexandrin Cernov, membru de onoare al Academiei Romane, prof. dr. Ilie Luceac, consilier stiintific si ziarista Nadina Olaru, bibliotecar-sef.

Cernov a povestit, pentru Ziare.com, ca biblioteca a fost deschisa „din necesitatea de a oferi cititorilor de limba romana posibilitatea de a se documenta si de a citi carti, reviste si ziare in limba romana”.

„Ca profesor la Catedra de limba si literatura romana la Universitatea din Cernauti
am avut multe dificultati din cauza ca studentii mei nu aveau carti de specialitate in limba romana. Noi nu primeam, de fapt nici astazi nu primim, conform necesitatilor, revistele de specialitate la literatura romana si universala, la limba romana etc.

Acestea au fost motivele pentru care am hotarat impreuna cu colegii mei de la editura sa organizam si o bibliotca. Denumirea de ‘Glasul Bucovinei’ a fost preluata de la denumirea revistei, care apare deja de 20 de ani, revista de istorie si cultura”, a explicat directoarea.

Cine viziteaza cel mai des biblioteca

Biblioteca este vizitata cel mai mult de studentii de la Colegiu Pedagogic, sectia de limba romana, dar si de cei de la Catedra de Filologie Romana si Clasica. Ei nu vin aici numai pentru lectura, ci se pentru a cere ajutor, primind astfel consultatii pentru realizarea tezelor de licenta, dar si pentru tezele de curs si lucrarile de control, mai ales la capitolul de alcatuire a bibliografiilor.

De asemenea, studentii de la Facultatea de Istorie si Institutul Teologic, unde se preda si limba romana ca limba straina, gasesc aici manuale de Limba romana ca limba straina.

„Avem pregatite manuscrisele Manualulului de limba romana pentru ucraineni si Ghidul de converstie roman-ucrainean care urmeaza sa fie tiparite. Materialele din aceste lucrari sunt folosite in timpul consultatiilor. Aplicarea lor in practica ne ajuta
la imbunatatirea lor (…).

Continuam sa completam biblioteca cu reviste si carti noi. Planificam sa editam in
continuare seria de Caiete literare, sa organizam cursuri de limba romana, intalniri cu scriitorii, lansari de carte etc. Ne propunem sa publicam in continuare cursul de limba romana”, ne-a mai spus Alexandrina Cernov.

Promisiuni neonorate de la ICR

Biblioteca a primit donatii importante de carte romaneasca de la Editura Floare Albastra din Bucuresti, de la Biblioteca I.G. Zbiera din Suceava, dar si din partea Departamenntului pentru romanii de pretutindeni.

„Este foarte pretioasa donatia de dictionare, printre care si Dictionarul ilustrativ al limbii romane in 12 volume, si manuale de limba romana pentru straini primita in ultimul timp. Din pacate nu am mai primit alte donatii de carte, cu toate ca ICR-ul (mai exact Andrei Marga, fostul presedinte al Institutului Cultural Roman – n.red.) a facut mari promisiuni, pe care insa nu le-a onorat”, a explicat directoarea.

In ciuda greutatilor, „Glasul Bucovinei” a reusit sa organizeze numeroase activitati culturale, cum ar fi expozitia Lovendal si conferinta dedicata pictorului Epaminonda Bucevschi, cu ajutorul Muzeului de Arta din Cernauti.

„Am avut sprijinul media din partea ziarelor cernautene. Am participat la Salonul de
carte organizat la Suceava de catre biblioteca I.G. Zbiera si la festivalul de poezie
Nicolae Labis. Au fost organizate intalniri cu scriitorii si lansari de carte.

Organizam si excursii de documentare: Cetatea Hotinului si alte locuri de importanta istorica ca Cernauca – fosta mosie a Hurmuzakestilor, Biserica din Toporauti, ctitorita de domnitorul Moldocvei Miron Barnovschi etc.”, a spus Cernov.

Biblioteca a reusit sa organizeze prezentari de carte romaneasca, printre care s-au numarat volumele prof. univ. dr. Nicolae Georgescu despre Mihai Eminescu. In timpul discutiilor au fost analizate si lucrarile altor eminescologi, a adaugat aceasta.

Biblioteca „Glasul Bucovinei” din Cernauti a fost inaugurat pe 20 noiembrie 2012, in urma unor indelungate discutii si planuri in acest sens. La eveniment au participat numerosi profesori, scriitori si alti intelectuali din Bucovina.

Sursa:Ziare.com