Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheață din Sankt Petersburg a ajuns la Cluj-Napoca, unde prezintă mâine seară spectacolul Frumoasa din pădurea adormită, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski. Balerinii-patinatori vor susține două reprezentanții, de la orele 17.00 și 20.00.
În anii trecuți, artiștii au prezentat în fața publicului clujean Spărgătorul de nuci și Lacul ledebelor, celelalte două balete compuse de Ceaikovski, astfel că reprezentațiile de mâine seară întregesc repertoriul de balet al compozitorului rus. Baletul pe gheață Frumoasa din pădurea adormită este prezentat pentru prima oară publicului din România.
40 de balerini-patinatori, zeci de costume spectaculoase, sărituri Axel, salturi Rittgerger și dublu Lutz, precum și o serie întreagă de piruete grațioase – toate acestea îi așteaptă mâine, vineri, pe clujeni pe scena Operei Române, transformate într-un adevărat patinoar cu ajutorul a 2,2 tone de gheață.
În cadrul somptuos al Operei, spectatorii se vor putea delecta cu o adevărată feerie pe gheață, rezultatul muncii a două școli rusești ce excelează la nivel mondial: cea de patinaj artistic și cea de balet.
„Venim la Cluj-Napoca pentru al treilea an consecutiv. Este un oraș cald, primitor și ne bucurăm de fiecare dată să fim aici. Repertoriul nostru actual include cinci spectacole complete, sperăm să le prezentăm pe toate și aici”, a declarat Konstantin Rassadin, directorul artistic al ansamblului, în
cadrul unei conferințe de presă.
Acesta a explicat pentru fiecare spectacol montat se caută artiștii potriviți din cadrul ansamblului
care numără 80 de balerini-patinatori. „Este foarte important să alegem persoanele potrivite, mai ales pentru rolurile principale. Fiecare artist are stilul propriu și se focalizează pe un anumit gen de roluri – de exemplu un artist de dramă nu va interpreta o comedie”, a spus Rassadin.
Membrii ansamblului vin din zona patinajului artistic, iar pentru a evolua în cadrul spectacolelor de balet pe gheață au parte de o pregătire intensivă de doi ani de zile. „Învățăm tehnicile actoricești și mișcările de balet clasic. În plus, pregătirea fizică a corpului este diferită la baletul pe gheață de baletul clasic”, a explicat Marina Lekhmus, interpreta rolului feminin principal, vrăjitoarea Carabosse. „Trecerea este destul de dificilă, dar dacă se face cu suflet și cu multă muncă, atunci reușim”, a completat și Roman Zarutckii, interpretul rolului masculin principal, prințul Désiré.
Pentru pregătirea spectacolelor, balerinii-patinatori se antrenează zilnic timp de trei ore, care includ atât elementele de coregrafie, cât și pregătirea pe gheață.
Adaptarea baletelor clasice pentru gheață este realizată de Konstantin Rassadin, care respectă toate canoanele baletului clasic în transpunerea mișcărilor pe gheață. „Concepem spectacolele de la bun început pentru scenele de teatru, adică maxim 12 x 12 metri, și adaptăm mișcările pe gheață ținând cont de acest lucru. Componenta de balet clasic este foarte importantă și este cel mai bine pusă în valoare pe scenele de teatru”, a mai spus Rassadin.
NapocaNews