Luni, la ora 15.45, un avion umanitar de mici dimensiuni a aterizat forţat din cauza vremii în Muntii Apuseni, la 60 de km de Cluj.
Din cauza impactului, avionul s-a făcut praf dar un membru al echipei medicale aflat la bord a reuşit să apeleze 112 şi să anunţe accidentul. Ba mai mult, una dintre victime a transmis coordonatele GPS. Cu toate acestea, victimele, medici de profesie, au zăcut peste 6 ore cu răni grave, în mijlocul munţilor fără ca echipele de intervenţie să ajungă la locul accidentului. Doar pregătirea medicală a victimelor i-a ţinut în viaţă, aceştia reuşind să-şi acorde primul ajutor. Pilotul şi o tânără rezidentă nu au supraviţuit pînă la intervenţia echipelor de salvare. După momentul impactului, cele două victime încă erau în viaţă.

„Ni s-au dat informații foarte eronate. Am mers de două ori la Crucea Iancului, nu era nimic acolo. Am discutat cu o victimă, ne-a spus clar că a trimis coordonatele GPS. Noi nu le-am primit exact”, a declarat Marius Pop, specialist off-road, la Digi24.

„A fost foarte greu din cauza lipsei de informații, ni s-a dat un perimetru aproximativ, ni s-au dat sute de hectare. Am fost sunat la 19.00, dacă vă puteți imagina, abia atunci am aflat, m-a sunat un coleg de la București, nimeni de la Cluj. Ne-am urcat în mașini, ne-am mobilizat, am luat 9 băieți de la ISU. Am găsit mulți localnici acolo, fără ei nu făceam nimic, erau cu un tractor, zăpada era mare. Aduseseră câteva dintre victime. Cu șase mașini am plecat de la Cluj, a durat drumul”, a povestit el.

„Am discutat cu cineva de la ISU, cu colegii de la București, ni s-au dat informații foarte eronate. Am mers de două ori la Crucea Iancului, nu era nimic acolo. Am discutat cu o victimă, ne-a spus clar că a trimis coordonate GPS. Noi nu le-am primit exact. Una dintre victime ar fi putut fi salvată, mă refer la medicul rezident”, a subliniat el.

„Victimele erau lângă avion. Am dus echipamentele pompierilor pentru descarcerare, i-am ajutat, dar nu am răams acolo”, a adăugat Marius Pop.

„Din punct de vedere al comunicării, operațiunea a fost un eșec total, se putea face mult mai mult dacă cineva coordona mai bine situația și știa cui să dea informațiile primite”, a subliniat el.

În avion se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studenta şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu. Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

NapocaNews
Foto: Marius Pop