Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe 2014 a stârnit valuri uriaşe în întreaga Europă, astfel încât la dezbaterea cu cetăţenii, organizată astăzi, a participat însuşi preşedintele PSD Bruxelles, Dan Luca, despre care nu am auzit nimic de anul trecut.

În sală s-au mai aflat primarul Emil Boc, consilieri locali ai PDL şi USL, viceprimarul Anna Horvath, parlamentarii Laszlo Attia şi Aurelia Cristea.

Preşedintele PSD Bruxelles a dorit să iasă în evidenţă totuşi cu ceva, dacă tot a venit până la Cluj-Napoca, efectuând cel mai probabil o vizită-preludiu la candidatura sa ca europarlamentar, aşa că a cerut să fie contactat de autorităţile locale pentru a oferi ajutor în obţinerea de finanţări europene pentru proiectele municipalităţii – oare unde a fost această mină de aur până acum?

Dacă Laszlo Attila a tăcut, la fel cum face în Parlament, Aurelia Cristea i-a ridicat mingea la fileu primarului Emil Boc. În calitate de rânduitor al multor bugete, după cum se auto-caracteriza, Cristea a concluzionat că e musai pentru salvarea oraşului să fie realizată „Cartea municipiului Cluj-Napoca”, o lucrătură cu „de toate”.

Nu e de criticat numai d-na parlamentar Aurelia Cristea pentru nivelul discursul ei, din sală existând foarte puţine propuneri suplimentare faţă de proiectul prezentat de Primăria Cluj-Napoca.

O altă cerere interesantă la capitolul buget a venit din partea unui arhitect „bio”, care a subliniat pericolul uriaş asupra vieţii cetăţenilor, reprezentat de clopotele bisericilor care „poluează fonic”, „chiar şi sâmbătă dimineaţa, la ora 08:00”.

Adrian Dohotaru a cerut staţii de biciclete şi pentru zona Pata Rât „deşi există prejudecata că vor fi furate”.

El şi-a susţinut totuşi şi proiectul care prevede amenajarea celui mai mare parc din România, în zona lacurilor din Gheorgheni, Primăria realizând deja primele demersuri, anul trecut. Dohotaru a propus aici realizarea celei mai mari alei pentru promenadă, în lungime de 2,4 km.

Printre propunerile cetăţenilor s-au mai aflat scutirea de impozite pentru cei care îşi transformă garajele în grădini verzi, precum şi alocarea unor sume de bani pentru informarea populaţiei în legătură cu alimentaţia sănătoasă şi pericolul irosirii apei.

În rest, unii aleşi locali s-au prezentat la dezbatere ca la restaurant, cerând verzi şi uscate, fără să prezinte soluţii concrete pentru punerea în aplicare a solicitărilor pe care le-au formulat.


NapocaNews