Parlamentarul PC Dinu Giurescu a furnizat informatii fostei Securitati comuniste, insa CNSAS a decis ca in baza informatiilor existente nu i se poate atribui acestuia calitatea de colaborator.

Istoricul a fost recrutat de Securitate in martie 1967 si a fost abandonat in 1988, cand s-a mutat in SUA, scrie Romania Libera.Dinu Giurescu „a acceptat colaborarea, insa a insistat ca despre acest lucru sa nu se stie la M.A.E. si nici sa nu se faca valva”, se mai arata intr-un document postat pe site de CNSAS.

Parlamentarul a fost recrutat cu scopul de a informa „asupra problemelor importante ce se petrec in M.A.E” in conditiile in care „prin natura muncii sale, are posibilitatea sa furnizeze unele informatii care intereseaza organele D.G.I” si „nu in ultimul rand ca, prin natura functiei, poate intra in contact cu cetateni straini”. Intalnirile ofiterilor Securitatii cu Giurescu au continuat pana in anul 1968, fara insa a se obtine „materiale de valoare operativa deosebita”.

O nota arata ca in iulie 1975 Serviciul 140 din Securitatea Municipiului Bucuresti a obtinut aprobarea organelor de partid pentru folosirea lui in calitate de colaborator.

„Sus-numitul a furnizat un numar mare de materiale, unele semnate cu numele conspirativ Darius, referitoare la relatiile sale cu diplomati straini, probleme din cadrul Institutului, date de studiu asupra unor istorici din Occident”, scrie in document.

CNSAS mai arata ca actualul parlamentar a fost instruit si trimis cu sarcini in exterior in anul 1980 (S.U.A.), 1981 (Anglia si Franta), 1985 (R.F.G.) si a furnizat un numar mare de note informative privind discutiile pe care le-a avut cu diplomati straini acreditati la Bucuresti, precum si referitoare la activitatea desfasurata in exterior si persoanele cu care a luat legatura.

In mai 1987 a fost aprobata reactivarea lui si folosirea ca informator pe linia actiunii Dunarea.

In perioada mai 1987-martie 1988 au existat 14 intalniri in cadrul carora i s-a solicitat, printre altele, ca dupa stabilirea in S.U.A. sa actioneze pentru „promovarea adevarului istoric referitor la tara noastra pe spatiu”. Dinu Giurescu a fost abandonat din retea la data de 23.05.1988, iar in dosarul sau nu exista un angajament semnat de el.

Purtatorul de cuvant al CNSAS, Ancuta Median, a explicat ca in acest caz nu sunt indeplinite „cele doua conditii cumulative, impuse de lege, pentru a fi declarat colaborator al Securitatii”.

Conform legii, pentru a fi declarat colaborator este necesara indeplinirea cumulativa a doua conditii: prima este ca persoana sa fi furnizat informatii, sub orice forma, organelor de Securitate, informatii care sa se refere la activitati sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar cea de a doua conditie este ca aceste informatii furnizate sa vizeze ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

In cazul lui Dinu Giurescu nu s-a stabilit ca a fost indeplinita aceasta a doua conditie.

Sursa: Ziare.com