Gala Festivalului Tinerilor din Arhiepiscopia Clujului a avut loc sâmbătă, 16 noiembrie 2013 în Parcul sportiv universitar “Iuliu Hațieganu” din municipiul Cluj-Napoca, de la ora 10.00 și a fost deschisă publicului de toate vârstele, care a avut ocazia să urmărească prezentări de eseuri și picturi, concerte și recitaluri de muzică de toate genurile și prezentări de teatru, dar și întreceri sportive de fotbal, baschet, atletism, înot sau volei.

O adevărată sărbătoare a credinţei, o mărturisire curată, o împreună-slujire. Tinerii ştiu să se roage şi împreună, ştiu să danseze, să picteze, să aştepte… Tinerii au nevoie de Iisus Hristos şi Îl caută! Mai puţin televizor şi mai mai multă mişcare. Mai multă rugăciune şi mai puţin laptop. Aceste activităţi de catehizare cresc puterea de concentrare, prin redefinirea prioritaţilor, prin anihilarea activităţilor cronofage şi prin punerea pe primul loc a credinţei. Dacă Dumnezeu nu este pe primul loc în viaţa unui tânăr, nu este deloc! Chiar şi situaţiile conflictuale dispar, în momentul în care credinţa rodeşte în viaţa unui tânăr. Fiecare caută, trebuie doar să fie corect ghidat, cu blândeţe şi dăruire. Plini de entuziasm, tinerii încep câte o nouă lucrare zi de zi. Se cunosc mai bine în taberele creştine, în pelerinaje şi în festivaluri de acest gen. Se regăsesc în comunitatea parohială, atât la Liturghie, cât şi în activităţile de vizionare de filme religioase, colinde, teatru, chiar şi fotbal, tenis de masă… Suntem o Biserică vie, dinamică, mărturisim o credinţă în veşnicia iubirii. Biserica nu are un discurs plat sau opac, ci se hrăneşte din frământările tinerilor, hrănindu-i, la rândul ei, cu apa vieţii. În Biserică, alături de Iisus Hristos, dispar dificultăţile de comunicare şi tinerii reuşesc să se facă înţeleşi. Învaţă să îşi asume responsabilităţi, să facă alegeri şi să se sensibilizeze faţă de problemele altora.

Având modele biblice, tinerii părăsesc indiferenţa şi se dăruiesc nădejdii învierii. Fericirea lor constă în mintea slobozită de patimi şi înălţată la Dumnezeu. Ei au un singur lucru de făcut, cel al îngerilor, rugăciunea. În Biserică, tinerii învaţă să dobândească cele mai preţioase daruri: cumpătarea, dărnicia, blândeţea, cuvioşenia şi dreptatea. Nici un tânăr nu trebuie declarat nevindecabil. Dumnezeu a făcut totul pentru mântuire. Cei insensibili sunt temporar nevindecaţi. Terapia prin rugăciune însă dă roade. Tinerii înţeleg că Dumnezeu vede cam vlăguită firea noastră şi o ia asupra Sa, pentru că El vrea ca toţi să participe la bunătatea Lui. Păzeşte-i, Doamne, pe aceşti tineri, că în Tine au nădăjduit! Stai, Doamne, de-a dreapta lor, ca ei să nu se clatine! Dăruieşte-le minte nerătăcită, ca să fie încredinţaţi de Adevăr! Trofeul divin este Sfânta Cruce, o singură dată înălţată, dar punându-i mereu pe fugă pe demoni. Acest mesaj este sursa bucuriei inocente. Fiecare Liturghie este începutul unei noi vieţi spirituale. De aceea ne străduim să îi conştientizăm pe tineri de importanţa participării active la viaţa Bisericii. Iisus Hristos dăruieşte viaţă din belşug tuturor. Noi ne luptăm să ne păstrăm identitatea creştină, într-o lume din ce în ce mai ostilă lui Dumnezeu. De fiecare dată când săvârşim un lucru îndoielnic, să ne chestionăm sincer: Iisus ar face asta?

Festivalul tinerilor este bucuria comuniunii. Orice individualizare sfârşeşte în conflict. Prin rugăciunile sfinţilor ocrotitori ai tinerilor, Dumnezeu primeşte rugăciunile noastre. Prin rugăciune, tinerii păstrează frecvenţa triumfătorilor. Prin post, tinerii nu ţin doar o cură de detoxifiere, ci vor să se apropie de Dumnezeu. Ei ştiu că sărbătoarea nu se reduce la shopping. Sărbătoarea trebuie pregătită. Colinda trebuie repetată. Putem spune că aceşti tineri, fie că au participat la secţiunea înot, fie că au fost doar încurajatori, au pornit deja colindul. Vestea începe să ajungă la urechile tuturor. Iar cei ce aud, se pregătesc cu seriozitate. Toată această trudă ne conferă stabilitate. Nu e suficient să descărcăm (individual) fişiere audio de pe net, trebuie să ne întâlnim în numele Lui. Postul şi rugăciunea descarcă sufletul de zgură. Socializăm în numele iubirii, mărturisind adevărul credinţei. Viaţa tinerilor trebuie să devină o mărturie despre Dumnezeu. Nu „bifăm” doar activităţi fuşărite, ci ne străduim să transmite o stare, acea stare transmisă de Iisus.

Ne răsfaţă Dumnezeu cu atâta har! Ce am fi noi fără Dumnezeu?! Numai munca onestă, citirea cărţilor duhovniceşti şi caritatea ne menţin în acea stare. Asta îşi propune acest festival să exprime: sinceritatea, adevărul, fidelitatea, corectitudinea, autenticitatea. Aceste valori trebuie să le deprindă tinerii. Ei nu mai vor să dea „tunuri”, „tunuleţe”. Au găsit Calea şi nu vor să o piardă. Şi câte străbunici nu se roagă acum pentru ei… Să nu ni se înmoaie zelul, să nu ne scadă râvna! Să nu îl vindem pe 30 de arginţi (20 de euro)! Să nu îl alegem pe Isus Baraba, ci pe Iisus Hristos! Să nu huiduim ca tâlharul nepocăit, ci să intrăm în Rai cu tâlharul reîntors la credinţă. Dumnezeu ne rezervă mega-surprize. El glisează pietrele de pe mormintele noastre! Şi de nă învierea. Iisus Hristos să fie în continuare punctul nostru de referinţă!

Pr. Marius Matei, Sursa: Radio Renasterea