Kosovo va putea disputa meciuri amicale cu alte echipe naţionale, pe teren propriu sau în deplasare, a anunţat, luni, FIFA.

Comitetul de Urgenţă al FIFA a aprobat condiţiile în care cluburile sau selecţionatele din Kosovo vor putea disputa partide amicale. Printre condiţii se numără şi cea conform căreia cluburile şi echipele din Kosovo nu trebuie să arboreze simbolurile naţionale şi la meciuri nu trebuie să li se intoneze imnul.

„Totuşi, echipele vor putea să aibă echipamente cu numele Kosovo”, a precizat FIFA.

Echipele nu au dreptul să joace meciuri oficiale, deoarece federaţia din Kosovo nu este membru FIFA, şi nici să joace cu formaţii din alte ţări din fosta Iugoslavie.

n 2008, Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia, însă Belgradul refuză să o recunoască. Cel puţin 90 de ţări au recunoscut independenţa Kosovo. Serbia a declarat în numeroase rânduri că nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo. UE vrea ca Belgradul să stabilească relaţii cu Pristina ca o precondiţie a aderării Serbiei la alianţa europeană. Până în prezent, 22 din cele 27 de state membre ale UE au recunoscut independenţa autoproclamată a Kosovo. România, Spania, Slovacia, Grecia şi Cipru sunt ţările membre UE care nu au recunoscut Kosovo.

Parlamentul European a adoptat recent o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo până acum să facă acest lucru cat mai repede.

NapocaNews