Fostul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Ion Burlui, care şi-a dat demisia de onoare miercuri, susţine că în misiunea de salvare a victimelor accidentului din Munţii Apuseni s-a făcut tot ce era posibil, însă natura nu a ţinut cu autorităţile. Burlui, susţine că structurile de intervenţie şi-au făcut datoria în cazul accidentului aviatic din Apuseni, dar aşa cum „iarna nu-i ca vara”, nici „la munte nu este ca la câmpie”, precizând că în acest caz s-a încercat interpretarea politică a unei misiuni operative.

Acesta susţine că „din punct de vedere operaţional structurile proprii şi-au făcut datoria potrivit competenţelor, în condiţiile date, dar aşa cum «iarna nu-i ca vara» şi la munte nu este ca la câmpie. Oamenii care au intervenit în munţi sunt aceiaşi care intervin în toate situaţiile, riscându-şi viaţa pentru a o salva pe a altora”. „Că au ajuns primii la locul accidentului localnicii, este foarte bine. Le mulţumesc în modul cel mai sincer. Dar acasă la tine găseşti un lucru chiar dacă este noapte, fiindcă ştii traseul şi unde l-ai pus. Salvatorii sunt cei care au ştiut muntele, au mers vara, dar şi iarna pe el, fără a vorbi despre distanţele de unde s-au deplasat forţele de intervenţie”, a explicat Burlui. Fostul şef IGSU spune că are remuşcări pentru victimele accidentului, „aceleaşi remuşcări pentru toate victimele produse pe timpul situaţiilor de urgenţă: şi cei şase oameni căzuţi în canalul Dunăre- Marea Neagră acum câteva zile, dar şi colegul nostru înghiţit de malul de pământ la Feteşti”. „Ar fi bine dacă i-am putea salva pe toţi”, spune el.

Premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Ion Burlui de la conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea ministrului de Interne, Radu Stroe.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

NapocaNews