Facultatea și Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca își vor serba, alături de toate instituțiile de învățământ teologic din țară și străinătate, hramul, de praznicul Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Aceștia au devenit din anul 1936 ocrotitorii instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume, în semn de recunoaştere a importanţei operei lor pentru teologia ortodoxă.

La Cluj-Napoca, manifestările dedicate hramului vor începe încă din ajun, din data de 29 ianuarie, cu un moment artistic dedicat Sfinților Trei Ierarhi. Tema din acest an va fi ”Chipul mamei în poezia și cântecul popular”. Va susține o prelegere profesorul Gelu Furdui, fost redactor de emisiuni de folclor la Radio Cluj, iar interpreta de muzică tradițională Maria Leșe va prezenta câteva cântece pe această temă. La final, cei prezenți vor putea audia câteva prelucrări folclorice interpretate de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu. Spectacolul se va desfășura începând cu ora 17, în Sala ”Nicolae Ivan” a Facultății de Teologie Ortodoxă din P-ța Avram Iancu nr.18, în prezența ÎPS Mitropolit Andrei, a cadrelor didactice, a elevilor și studenților celor două instituții teologice din municipiu dar și a clujenilor care doresc să ia parte la spectacol, intrarea fiind liberă.
Serbarea hramului va continua în ziua praznicului Sfinților Trei Ierarhi, cu Sf. Liturghie oficiată de ÎPS Părinte Andrei în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Potrivit decanului Facultății, pr .prof. univ. dr. Vasile Stanciu, Sf. Liturghie va fi urmată de o slujbă de Te-Deum, în cadrul căreia vor lua cuvântul rectorul Universității Babeș-Bolyai, academicianul Ioan Aurel-Pop și inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus.

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renasterea