Alimentele procesate sunt cunoscute pentru lista lungă de ingrediente (să le spunem chimicale?), fiecare dintre ele având o reputaţie de-a dreptul înfiorătoare. Însă, nici produsele naturale nu pot fi scutite de o listă de ingrediente. Cum ar arăta eticheta unei banane? Dar a unui ou?

Un profesor de chimie din Australia, James Kennedy, a realizat câte o listă de ingrediente pentru trei produse naturale: oul, banana şi afinele. Rezultatul nu este atât de liniştitor pe cât am crede, notează io9.com.

Ingredientele unui ou

Apă (75,8%), Amino-acizi (12,6%) (Acid Glutamatic (14%), Acid Aspartic (11%), Valină (9%), Argină (8%), Leucină (8%), Lisină (7%), Serină (7%), Fenilalanină (6%), Alanină (5%), Isoleucină (5%), Prolină (4%), Tirosină (3%), Teronină (3%), Glicină (3%), Histidină (2%), Metionină (3%), Cistină (2%), Triptofan (1%)); Acizi Graşi (9,9%) (Acid Octadecenoic (45%), Acid Hexadecanoic (32%), Acid Octadecanoic (12%), Acid Eicosatetraenoic (3%), Acid Eicosanoic (2%), Acid Docosanoic (1%), Acid Tetracosanoic (1%), Acid Octanoic (<1%), Acid Decanoic (<1%), Acid Dodecanoic (<1%), Acid Tetradecanoic (<1%), Acid Pentadecanoic (<1%), Acid Heptadecanoic (<1%), Acid Tetradecenoic (<1%), Acid Hexadecenoic (<1%), Acid Eicosenoic (<1%), Acid Docosenoic (<1%), Acizi graşi Omega-6: Acid Octadecadienoic (12%), Acizi graşi Omega-3: Acid Octadecatrienoic (<1%), Acid Eicosapentaenoic (EPA) (<1%), Acizi graşi Omega-3: Acid Docosahexaenoic (DHA) (<1%); Zaharuri (0,8%) (Glucoză (30%), Sucroză (15%), Fructoză (15%), Lactoză (15%), Maltoză (15%), Galactoză (15%)); Coloranţi (E160c – extract de ardei roşu, E160a – beta-caroten), E306 (Tocoferoli), E101 (Riboflavină); Arome (Fenilacetaldehidă, Dodeca-2-Enal, Hepta-2-Enal, Hexadecanal, Octadecanal, Pentan-2-One, BUtan-2-One, Acetaldehidă, Formaldehidă, Acetonă); Coajă (E170 – Carbonat de calciu), mai conţine Benzen şi derivaţi din Benzen, esteri, furani, elemente cu sulf şi terpeni.

NapocaNews