Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat, marţi, la Siculeni (Harghita), că mai mult de 90.000 de cetăţeni români de etnie maghiară din Transilvania, care au obţinut şi cetăţenia ungară, s-au înregistrat ca viitori votanţi la alegerile care vor avea loc în primăvară în Ungaria.

Kover Laszlo a participat, marţi, la Siculeni, în judeţul Harghita, la comemorarea a 250 de ani de la masacrarea secuilor de către armata austro-ungară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a declarat jurnaliştilor că, până în prezent, „au profitat de naturalizarea preferenţială” mai mult de 500.000 de cetăţeni români de etnie maghiară, peste 90.000 dintre cei care au dublă cetăţenie, adică 18 la sută, înregistrându-se ca viitori votanţi la alegerile care se vor desfăşura în Ungaria în primăvara acestui an.

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că provocarea cea mai mare a anului 2014 este o participare cât mai numeroasă a comunităţii maghiare din România la toate scrutinele.

El i-a îndemnat pe maghiarii din România cu dublă cetăţenie să se folosească de „dreptul de vot obţinut cu cetăţenia ungară”, chiar dacă vor influenţa obţinerea a maximum două mandate, ca să nu piardă „posibilitatea de a interveni în deciziile politice, în reprezentarea politică”.

Kelemen Hunor a spus că este importantă „păstrarea prezenţei reprezentanţilor comunităţii maghiare, a UDMR”, în Parlamentul European.

Sursa:Mediafax