Membrii Asociației ortodoxe social-misionar-culturale pentru rromi „Sf. Moise Arapul” au avut grijă ca locuințele rromilor din zona Pata Rât a Municipiului Cluj-Napoca să fie sfințite de Bobotează. Ei au organizat un program duhovnicesc în cadrul căruia copiii și adulții din comunitatea de rromi s-au putut spovedi și împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Sâmbătă dimineața, în data de 4 ianuarie a fost oficiata Sfânta Liturghie la care au participat locuitorii din Pata-Rât. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de grupul de băieți ”Anton Pann” al Bisericuței Studențești. La finalul slujbei a avut loc sfințirea apei, după care pr. Ovidiu de la Capela Pompierilor alături de voluntarii participanți au pornit la sfințirea caselor. La acțiune au participat membri ai Asociației pentru rromi ”Sf. Moise Arapul” precum și tineri ai Asociației Studenților Creștin-Ortodocși, filiala Cluj-Napoca, în frunte cu președintele acesteia, Bogdan Dincă.

În luna decembrie Asociația pentru rromi ”Sf. Moise Arapul” a organizat mai multe acțiuni dedicate comunității de rromi din Pata-Rât. Atunci, pentru prima data a fost săvârșită o Sfântă Liturghie, iar membrii comunității au avut ocazia de a se spovedi și împărtăși. Pe lângă aceasta, cu spijinul Arhiepiscopiei Clujului și a sectorului Social al Centrului Eparhial, familiilor din Pata-Rât le-au fost împărțite pachete folositoare sărbătorilor de iarnă. De asemenea, membrii Asociației pentru rromi s-au implicat și în sprijinirea rromilor din Turda și a copiilor de la Școala ”Traian Darjan” din Someșeni. În majoritatea acțiunilor dedicate rromilor, s-au implicat și tinerii Asociației Studenților Creștin-Ortodocși, filiala Cluj-Napoca.

Președintele Asociației ortodoxe social-misionar-culturale pentru rromi „Sf. Moise Arapul”, Crăciun Ioan Lăcătuș a declarat pentru Radio Renașterea că liderii comunității de rromi din Pata-Rât, precum și locuitorii din zona au fost extrem de încântați de aceste inițiative și i-au primit pe voluntari cu drag în casele lor. Tot el a declarat că pe viitor se dorește continuarea acestui proiect pastoral-misionar de săvârșire a Sfintelor Liturghii și a obiceiurilor creștinești în sânul comunității de rromi din Pata-Rât.

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renaşterea