În Biserica Ortodoxă a fost astăzi, 25 ianuarie 2014, Duminica a 32-a după Rusalii, numită şi „a lui Zaheu”. În aceasta zi credincioșii parohiei clujene “Sfântul Apostol Toma” s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Ierarhul a oficiat de la ora 10 Sfânta Liturghie, în biserica de pe strada Dorobanților nr. 37, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Pornind de la Evanghelia de astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat: Speranța României este familia creștină. Mitropolitul a subliniat importanța familiei creștine, arătând că trăinicia unei societăți este dată de buna așezare spirituală a familiei: „În spiritualitatea noastră creștină românească familia are un rol foarte important. S-a dovedit de-a lungul istoriei că trăinicia și seriozitatea unui popor este dată de buna așezare spirituală a familiei. Virtutea cea mai mare care dă trăinicie familiei este jertfirea de sine. Dacă astăzi, cu durere, constatăm că sunt atâtea divorțuri, că mulți oameni nici nu se mai căsătoresc tragem concluzia că lipsește jertfa de sine. Și de ce lipsește jertfa de sine? Pentru că este prezentă în lume o patimă grozavă, egoismul. Omul trăiește pentru sine și pentru plăcerile sale, nu mai are spiritul jertfei de sine, care stă la temelia familiei creștine și la temelia societății noastre”.

La finalul Sfintei Liturghii ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a acordat distincția „Crucea Transilvană” domnului Ioan Bene pentru sprijinul acordat Bisericii în lucrarea pastoral misionară. Credinciosul clujean Ioan Bene a fost cel care a donat terenul pentru construcția unei noi biserici în cartierul clujean Europa, ce va purta hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” și în care va sluji părintele Cosmin Vele.

Parohia „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca a fost înfiinţată în anul 1993. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1996, iar un an mai târziu au demarat lucrările de ridicare a locașului de cult. Acestea au fost finalizate în 2005, iar în septembrie 2006 biserica a fost sfinţită de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Biserica de pe Calea Dorobanților are formă de cruce, cu o singură turlă, însă un element unic în arhitectura sa o constituie mozaicurile exterioare. Pe fiecare perete lateral sunt pictați câte şase Apostoli, iar în faţă sunt reprezentaţi, Sfântul Apostol Toma şi Sfântul Apostol Pavel.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea