Dramaticul accident aviatic din Munţii Apuseni în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta rezidentă Aura Ion a arătat foarte clar incompetenţa şi impotenţa autorităţilor statului român în cazul salvării de vieţi omeneşti. STS a primit de-a lungul anilor sute de milioane de euro de la buget ca să nu fie în stare să localizeze un avion căzut cu pasageri ce sunau disperaţi de pe smartphonuri la 112 şi la prieteni. Dacă era vorba ca cei de la STS să asculte telefoane sau să şantajeze politicieni ca să ajungă cine trebuie la putere să le dea grade şi stele generalilor sigur descopereau obiectivul la milimetru. ISU nu a fost în stare să ajungă la accidentaţi în cinci ore, deşi aveau aparatură performantă de detecţie şi elicoptere care au stat …la sol. O vină o poartă şi secretarul de stat Raed Arafat care a cumpărat un avion ultra modern acum doi ani pe zeci de milioane de euro ca să stea în hangar că nu are chingile pentru tărgi puse. Bine că Adrian Iovan şi chirurgii puteau zbura cu un avion vechi de 40 de ani fără inspecţia tehnică, fără tărgi şi chingi. Dacă Raed Arafat punea avionul SMURD la dispoziţia echipelor de transplant accidentul din Apuseni nu avea loc. Poliţia avea un dispozitiv de zeci de milioane de euro să localizeze la metru accidentul, dar nu l-au folosit pentru că era destinat prinderii infractorilor. Pentru statul român sunt mai importanţi infractorii decât chirurgii şi cetăţenii oneşti. Avionul prăbuşit avea un emiţător care a transmis mereu la staţiile de radiolocaţie un semnal GPS, dar conducerea Ministerului Transporturilor nu s-a implicat în problemă că nu ştiu ce şefuleţ era plecat. MAPN nu a intervenit de loc deşi sunt în zonă unităţi de vânători de munte pentru că generalii şi coloneii se gândesc cum să mai prindă o misiune pe euro şi şpagă pentru Afghanistan şi, mai nou, pentru Republica Central Africană. Cum să se deranjeze pentru nişte români prăbuşiţi în munţi. Nu ieşea nici un ban la chestia asta.

A fost penibil cum şase ore: prefecţi, generali de poliţie, şefi ISU din trei judeţe căutau total în altă parte pe drumuri forestiere, pe baza unor hărţi turistice de la pensiuni, pe accidentaţi. Accidentul a arătat de fapt cârdăşia în corupţie şi incompetenţa instituţiilor statului român care fac licitaţii pentru sute de milioane de euro să achiziţioneze apăratură şi avioane nu pentru salvarea de vieţi omeneşti, ci a bifa un punct la curricula de integrare europeană şi a lua comisioanele grase în urma licitaţiilor mai mult sau mai puţin trucate. Şefii de la aceste instituţii, mai nou, ajung prin promovarea incompetenţei, nepotismului sau prin şpăgi grase date la ierarhi. Nu poţi să faci achiziţii de sute de milioane de euro pentru dispozitive electronice care să nu funcţioneze. Cineva trebuie să plătească pentru asta.

Noroc cu Bunul Dumnezeu, vorba directorului Institutului Fundeni că trei moţi din comuna Horea au mers direct înarmaţi cu torţe şi topoare ca pe vremea dacilor, ca în legenda Meşterul Manole sau în balada Mioriţa, ca pe timpul lui Avrămuţ şi ajung direct în pădure la supravieţuitori, dându-şi seama de locaţie după declaraţia doctorului Radu Zamfir că au căzut într-un loc cu multă zăpadă, echipele “performante” în frunte cu prefectul Vuşcan căutau în locuri uscate şi fără zăpadă. Ei ca nişte moţi destoinici au făcut un foc ca să-i încălzească pe chirurgi, le-au dat hainele de pe ei cum fac ţăranii rumâni cu cei aflaţi la greu, le-au improvizat paturi de cergi, ca apoi să-i scoată la un drum forestier cu tărgi din pături legate de crengi de brad. Unii accidentaţi au fost purtaţi în spate de ţărani până la drumul forestier. Moţii au făcut o operaţiune de salvare aşa cum ştiu ei, ca acum 200 de ani pe vremea răscoalei lui Horea, fără bani, fără dispozitive de sute de milioane de euro achiziţionate degeaba. Dacă nu găseau epava în trei ore şi ceilalţi medici murea de hipotermie aşa cum au murit pilotul Iovan şi studenta Aura.

Avem de fapt de-a face cu două Românii paralele, una a moţilor şi românilor cumsecade şi nealteraţi şi cealaltă a instituţiilor statului român şi clasei politice, corupte, incompetente şi ineficiente, care au sleit resursele economice şi morale ale ţării. Pentru incompetenţa căderii avionului şi morţii cu zile din Munţii Apuseni trebuie să plătească cineva, nu e cazul ca premierul Victor Ponta să ascundă gunoiul sub preş, aşa cum au făcut politicienii de 24 de ani.

Ionuţ Ţene