Liderii Mişcării Naţionale (RN), o formaţiune naţionalistă poloneză care grupează mai multe organizaţii radicale, ultracatolice sau eurosceptice, au anunţat marţi că se lansează în cursa pentru Parlamentul European.

„Vom prezenta liste de zece candidaţi în fiecare dintre cele 13 circumscripţii. Odată ajunşi în Parlamentul European, noi vom lupta împreună, cu alte mişcări eurosceptice, împotriva federalismului şi centralismului european al Bruxelles-ului”, a declarat Robert Winnicki, liderul RN, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate în Varşovia.

Mişcarea Naţională Poloneză îşi doreşte să formeze o coaliţie cu euroscepticii de la Partidul pentru Independenţa Marii Britanii al lui Nigel Farange, naţionaliştii moderaţi de la Frontul Naţional din Franţa al Marinei Le Pen sau cu formaţiunea anti-românească Jobbik a lui Gabor Vona din Ungaria. „Acestea sunt partidele cu care vrem să creăm o alianţă în cadrul PE, pentru a schimba Europa, pentru a încheia cu Tratatul de la Lisabona şi pentru a milita în favoarea unei alianţe a naţiunilor”, a mai spus Winnicki, citat de Mediafax.

„Vom lupta împotriva ofensivei ideologiei de stânga şi liberale impuse de Bruxelles, care este în contradicţie cu ideologia naţională poloneză, fondată pe valori creştine”, a afirmat şi Krzysztof Bosak, numit şef de campanie electorală pentru scrutinul european care va avea loc în mai.
Alegerile pentru Parlamentul European reprezintă primul test electoral al Mişcării Naţionale Poloneze, care susţine că are între 5.000 şi 10.000 de mebri. Până în prezent, RN s-a remarcat prin organizarea în mai multe oraşe din Polonia a unor „marşuri pentru independenţă”, cu ocazia Sărbătorii Naţionale, pe 11 noiembrie.

În campania electorală, RN se va axa pe un discurs contra propagandei homosexuale şi în favoarea familiei tradiţionale, împotriva monedei unice, dar şi contra pactului climatic, defavorabil economiei Poloniei, ţară unde principala sursă de energie este cărbunele.

Sursa: FrontPress.ro