Poetul Ioan Mureşan a primit titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj. Ion Mureşan s-a născut în 9 ianuarie 1955 în Vultureni şi a fost apropiat de criticul literar Ion Negoiţescu, implicat într-un scandal înscenat de homosexualitate de către Securitate, în anii 80.

A făcut parte din gruparea revistei Echinox. După absolvire devine membru al cenaclului Saeculum din Beclean. Între anii 1981 şi 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu, iar din 1988 devine redactor la revista Tribuna din Cluj. În prezent este publicist comentator la un ziar clujean şi redactor-şef al revistei Verso.

A debutat cu poezie în revista Cutezătorii în 1968, iar de-a lungul timpului a publicat mai multe volume de poezii si eseuri.A devenit celebru în urma volumului de versuri „Cartea de Iarnă” apărut în 1981 la Editura Cartea Românească. Recent Ion Mureşan a primit marele premiu de poezie Mihai Eminescu la Botoşani.

În anul 2011 CNSAS l-a absolvit pe poetul Ion Mureşan de colaborarea cu Securitatea ca şi poliţie politică, doar că a fost recrutat, dar a refuzat să ofere informări scrise sau verbale la presiunea unor ofiţeri de securitate.

În urma solicitării d-lui Al. Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor din România şi membrul Asociaţiei Clujul Curat, către CNSAS privind o potenţială colaborare a poetului şi membru U.S.R, Ion Mureşan (foto), cu Securitatea comunistă, s-a primit răspunsul că apreciatul scriitor clujean ar fi fost recrutat de către Securitatea comunistă la începutul anilor 70, dar nu a oferit note informative scrise securiştilor până în 1989.

Adeverinţa nr. 962/14.04.2011. 4 – În baza Notei de Constatare nr.S/DI/I 2756 din data de 25.11.2010, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, şi în care se regăsesc următoarele elemente: domnul Mureşan Ion este titular al dosarului fond reţea nr. R 182336( cota C.N.S.A.S ). Domnia sa a fost recrutat în anul 1973, pentru ”a cunoaşte atmosfera ce domneşte în cadrul cenaclurilor literare din Cluj, activitatea extra-cenaclu a unor persoane care fac obiectul urmăririi informative speciale şi influenţarea pozitivă a membrilor cenaclului literar-Lucian Blaga-(al cărui preşedinte era)“, preluând numele conspirativ “Eugen “. Direcţia de specialitate nu a identificat documente trasmise Securităţii de către domnul Mureşan Ion. Domnia sa este menţionat şi în dosarele fond informative nr.I 160835( cota C.N.S.A.S). Adeverinţa este semnată de Preşedintele Dr.Dragoş Petrescu.”

 

P1060906-360x480

Ca urmarea faptului că nu s-au descoperit note informative scrise ale poetului Ion Mureşan în arhive, CNSAS nu consideră că poetul clujean a avut „calitatea de colaborator sau lucrător al Securităţii”. Rămâne de văzut dacă cercetătorii de la CNSAS vor găsi, pe viitor, note informative date de poetul Ion Mureşan către securişti sau acestea au fost distruse după revoluţie. Mai poate, fi şi ipoteza că Ion Mureşan a refuzat din considerente morale să dea note informative, deşi a fost recrutat de Securitatea comunistă, conform documentului CNSAS

NapocaNews, Foto Radio Cluj