Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, susţine că actuala formă de revizuire a Constituţiei nu poate fi sprijinită de către comunitatea maghiară, formaţiunea pe care o conduce urmând să iniţieze discuţii cu UDMR pentru formularea unei poziţii comune a „elitei politice maghiare”.

PPMT: Actuala revizuire a Constituţiei nu poate fi sprijinită de către comunitatea maghiară (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea politică pe care o conduce nu poate spune „da” revizuirii Constituţiei, nici din motive generale, privind statul de drept, nici din motive speciale, privind drepturile speciale ale minorităţii maghiare.

„Noi, PPMT, nicicum nu putem spune «da» revizuirii Constituţiei, nici din motive generale, privind statul de drept, nici din motive speciale, privind drepturile noastre speciale. Vom face o tentativă de a ne aşeza la masă cu colegii de la UDMR, să încercăm să ajungem la un numitor comun, pentru a formula către comunitatea maghiară o poziţie comună a elitei politice maghiare privind revizuirea Constituţiei. Pornim de la ipoteza că actuala revizuire a Constituţiei nu poate fi sprijinită de către comunitatea maghiară”, a spus Toro.

Acesta a criticat faptul că minoritatea maghiară a fost privată de o dezbatere publică legată de revizuirea Constituţiei, acuzând UDMR că şi-a apărat monopolul de reprezentare a maghiarilor în Parlament şi nu a tratat acest subiect „cu seriozitate”, refuzând o astfel de dezbatere.

„Modificările aduse de UDMR la Constituţie nu rezolvă nimic din punctul de vedere al comunităţii maghiare. În plus, în comisia de revizuire a Constituţiei nu s-a vorbit de limba maghiară ca limbă regională, nici de dreptul la un statut special al unei regiuni”, a subliniat Toro.

Acesta a menţionat că PPMT nu este de acord cu comasarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei cu alegerile europarlamentare, decizia nefiind corectă faţă de alegători.

„Sunt două evenimente distincte, care nu trebuie amestecate, pentru că iese un ghiveci”, a spus liderul PPMT.

Sursa: Mediafax