Primul ministru sârb Ivica Dacic a declarat marți că există o șansă dintr-o mie ca el să câștige Premiul Nobel pentru Pace, iar dacă va trebui să împartă această distincție cu premierul kosovar Hashim Thaci, atunci se va gândi de două ori înainte de a-l accepta, așa că această problemă ar trebui lăsată de-o parte, transmite agenția Tanjug, potrivit AGERPRES.

Într-o declarație acordată postului B92, Dacic a precizat că nu a cerut nimănui să fie propus la Premiul Nobel, mai ales dacă ar urma să-l împartă cu Thaci, pe care-l consideră, la fel ca și Consiliul de Securitate al ONU, un traficant de organe.

Reacția sa survine după ce grupurile de prietenie cu Serbia și Albania din Congresul american au propus Comitetului Nobel ca Ivica Dacic, omologul său kosovar Hashim Thaci și șefa diplomației UE Catherine Ashton să fie nominalizați pentru Premiul Nobel pentru Pace.

‘Dacă Thaci îl va primi nu este un lucru pe care să-l putem decide noi și șansele mele de a obține premiul sunt de una la o mie, așadar problema trebuie lăsată de-o parte. Singurul lucru bun este că cineva a vorbit frumos despre noi, iar la întrebarea dacă-mi place compania (Hashim Thaci n.red), ei bine, nu mi-a plăcut din prima clipă când m-am așezat la negocieri’, a mărturisit premierul sârb, precizând că dacă totuși i se va decerna premiul, se va gândi serios dacă îl poate primi împreună cu acesta.

Anterior și președintele sârb, Tomislav Nicolic, a declarat că nu susține nominalizarea lui Ivica Dacic la Premiul Nobel pentru Pace, în condițiile în care distincția i-ar fi acordată și premierului kosovar pe care-l suspectează de crime de război împotriva sârbilor.