Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi că va desfiinţa tribunalele speciale care au judecat şi condamnat sute de ofiţeri pentru complot contra Guvernului islamo-conservator, aflat la putere începând din 2002.

„Pregătim desfiinţarea tribunalelor speciale”, a declarat Erdogan, adăugând că atribuţiile acestor tribunale vor fi transferate unor instanţe penale superioare.

„Dacă nu mă înşel, în prezent există 133 instanţe judecătoreşti superioare şi aceste 8 opt tribunale speciale”, a menţionat premierul turc.

Recent, Statul Major al armatei turce a depus o plângere împotriva condamnării pentru complot a sute de ofiţeri în cadrul a două procese.

În august 2013, în cazul supranumit „Ergenekon”, un tribunal din Silivri, în suburbia Istanbulului, a condamnat la închisoare, 275 de acuzaţi, printre care numeroşi ofiţeri, aleşi şi jurnalişti, suspectaţi că ar fi încercat să răstoarne Guvernul lui Recep Tayyip Erdogan.

Printre acuzaţi figurează şi un fost şef al Statului Major al armatei turce, generalul Ilker Basbug, condamnat la închisoare pe viaţă într-un proces denunţat de opoziţie ca fiind o „vânătoare de vrăjitoare”.

În august 2012, acelaşi tribunal din Silivri a condamnat peste 300 de militari, inclusiv generali cu patru stele, la 13 până la 20 de ani de închisoare pentru tentativă de complot, în 2003, împotriva regimului Erdogan.

Sursa: Mediafax