Declaratiile unui oficial al ambasadei Ungariei la Bucuresti, privind existenta unui program al autoritatilor de la Budapesta de a achizitiona teren agricol in Romania, au starnit un val de reactii in randul oficialilor ungari, care neaga existenta unui asemenea program si chiar si existenta declaratiei initiale.

Atasatul pe probleme agricole al ambasadei Ungariei la Bucuresti, Andor Joseph Szabo, a declarat, intr-un interviu acordat postului de radio Erdely Fm, ca Guvernul ungar are un program de achizitie de teren agricol in Romania, scrie cotidianul ungar Nepszabadsag.

Ministerul de Externe ungar a reactionat spunand insa ca nu exista un asemenea program, ci doar o idee in acest sens, si ca atasatul de la reprezentanta diplomatica din Bucuresti nu a dat un interviu pe acest subiect.

Diplomatul ungar a dat aceleasi declaratii si unei publicatii de limba ungara din Transilvania, in decembrie, iar ziaristii de la cotidianul Nepszabadsag au discutat cu autorul interviului, care le-a pus la dispozitie inregistrarea declaratiilor. Transcrierea interviului poate fi gasita si pe site-ul publicatiei Kronika.

Ambasadorul agreat al Ungariei la Bucuresti, Botond Zakonyi, neaga insa existenta interviului, continua publicatia citata.

Andor Jozsef Szabo a declarat, pentru Kronika: „Avem un program in care, in esenta, daca doresti sa iti vinzi terenul cuiva, faci un contract cu statul ungar, conform caruia primesti o indemnizatie anuala si terenul ramane in proprietatea sa pentru restul vietii sale. Bineinteles, apare intrebarea ce se intampla daca guvernul ungar obtine un teren care se afla la marginea unui sat din Secuime? Ei bine, il poate acorda unui tanar care nu are teren, dar doreste sa lucreze pamantul”.

Andor Jozsef Szabo a mai povestit si ca Guvernul ungar sustine programe similare pentru resursele forestiere si de apa. Intrebat daca este pregatit pentru o „isterie” in Romania, acesta a replicat ca principiile UE sustin libera circulatie a capitalului.

Un politician influent din Transilvania a confirmat, pentru Nepszabadsag, existenta discutiilor intre politicienii ungari de la Budapesta si cei maghiari din Romania pe marginea achizitiei de terenuri si paduri, insa „dupa aceste declaratii nu mai sunt posibile achizitiile de teren de catre stat”.

La jumatatea lunii decembrie a anului trecut, Parlamentul roman a adoptat Legea privind vanzarea si cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoanele fizice. Conform acestei legi, de la inceputul anului 2014, orice persoana fizica, indiferent de cetatenie, va putea achizitiona teren agricol extravilan in Romania.