Deşi preşedintele Traian Băsescu susţine public cauza basarabeană, un realizator de la postul B1, o “televiziune de casă” a Cotroceniului, a lansat recent o serie de jigniri aduse studenţilor din cel de al doilea stat românesc. Mai exact, Radu Banciu l-a jignit întâi pe premierul din Republica Moldova, trecând apoi la basarabeni în general şi la studenţii care vin să studieze în România.

“În general, Moldova este exact ca ţiganul român care stă cu mâna întinsă pe Champs-Élysées (…) Asta este Moldova. Un ţăran sau un ţigan, după cum vreţi, care n-a făcut altceva decât să cerşească pe lângă România de când îi ştim noi”, a spus acesta în cadrul emisiunii “Lumea lui Banciu”. Conform Mediafax, Banciu a vorbit în acea emisiune şi despre tinerii moldoveni veniţi la studii în România, folosind, de asemenea, un limbaj injurios.

Ca urmare a acesor ieşiri ale lui Radu Banciu, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis luni să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea B1 TV.

Jignirilor aduse de realizator le-a răspuns şi Virginia Romanovici, o studentă basarabeancă la Universitatea de Vest din Timişoara:

“Sunt studentă în Timișoara anul doi, la Jurnalism. Stau în cameră cu alte două moldovence: una anul doi și alta anul trei. Nici una nu a rămas gravidă din primul semestru și nici una nu a rămas clasa. Pe lângă colegele mele de cameră, mai am o mulțime de prieteni (moldoveni și ei) studenți aici. Ciudat este că nimănui nu i s-a spus precum că ar fi „lături”.

Am prieteni anul cinci la medicină, studenți cu diplome în științe inginerești, masteranzi cu burse de merit și doctoranzi. Mai cunosc profesori care predau la facultățile cele mai prestigioase din Timișoara, medici, arhitecți, ingineri, tot moldoveni și ei.

Mă mir: „Cum a lăsat Ministerul Educației sau Ministerul Sănătății, ca niște nătărăi să le lecuiască românii sau să le predea studenților români?”.

Mai știu curve și bețivi, tot studenți în Timișoara ce nu pot trece clasa, care sunt plecați cu Erasmus în Franța, Germania, Portugalia, Polonia și alte țări din Europa. Au rezultate minunate!

Eu doar mă întreb: „Cum a putut statul român să trimită în Europa niște nătărăi? Și mai ales, cum au putut acești nătărăi să aibă succes acolo?”

Și mai vreau să vă reamintesc, domnule Radu, că noi nu umblăm cu cerutul, nici în România, nici în Europa. Și cu toate că de când trăiesc în România m-am convins că românii sunt buni, educați și inteligenți, țin să vă reamintesc că în Europa nu moldovenii sunt numiți cerșetori, ci românii.

Da, este adevărat: în Moldova oamenii sunt chinuiți, dar ei muncesc! Muncesc cinstit pentru salarii mizere, muncesc cinstit pământurile, muncesc cinstit în străinătate!

Vreau să vă spun, domnule Banciu, că sunteți un bădăran prost documentat, prost la vorbă, care nu știe ce spune.

Cu mare drag de la o curvă care nu a rămas gravidă în primul semestru, care are de gând să termine cu brio facultatea, așa cum au făcut-o o mulțime de alți studenți moldoveni, și care acum sunt specialiști excelenți în toate domeniile.”

Sursa: FrontPress.ro