Salvamontiştii clujeni au fost ultimii anunţaţi de petrecerea accidentului aviatic din Apuseni, după jumătate de oră, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj. Potrivit lui Frăţilă Gheorghe, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo, salvamontiştii nici măcar nu sunt incluşi în celula de criză în momentul desfăşurării unor asemenea accidente.

Abia după 2 ore salvamontiştii clujeni au primit o escortă din partea poliţiei, iar în momentul în care au ajuns la Pasul Ursoaia, unde se aflau oficialităţile şi echipele de intervenţie, maşinile sosite deja la Beliş au pornit spre Crucea Iancului.

Salvamontistul Roman Codrin a sunat la serviciul 112, pentru a cere detalii suplimentare legate de locaţia dr Zamfir, care avea asupra lui un telefon mobil modern. Abia după ce a fost verificat i s-a permis să intre în conferinţa telefonică cu centrul de comandă, unde „vorbeau 50 de persoane în acelaşi timp, era Turnul Babel. Dr Zamfir avea volumul vocii dat mai tare, însă odată cu el vorbeau alte persoane”.

„Am ridicat vocea şi am cerut să vorbesc direct cu dr Zamfir. S-a făcut un moment de linişte, timp în care am vorbit cu dr Zamfir. I-am cerut să ne spună coordonatele avionului, însă aparatul era distrus. Apoi mi-am dat seama că are semnal bun la telefon şi mi-a venit ideea să-l întreb pe doctor dacă are sisteme moderne de localizare a poziţiei sale prin telefon. L-am întrebat ce vede şi mi-a spus că vede linia de demarcaţie dintre judeţele Cluj şi Alba, dar şi un drum judeţean în apropiere. În baza cunoştinţelor pe care le am, am stabilit deja o linie  unde ei se aflau, aveam nevoie de încă o linie pentru a-i localiza exact. Oricum, am stabilit că erau căutaţi într-o direcţie greşită. Până atunci nimeni nu s-a gândit să-i ceară coordonatele prin telefon”, a spus Roman Codrin.

În drum spre Crucea Iancului echipa în care se afla şi prefectul Gheorghe Vuşcan s-a rupt în două, unii au plecat pe alte drumului.

„Am luat echipament adaptat situaţiei şi ne-am deplasat în Poia Horii, după informaţiile primite. Ne-am pus la dispoziţia ISU Cluj şi a domnului prefect şi am urmat strict informaţiile primite. S-au mai primit informaţii diferite, s-a spart echipa. La Crucea Iancului am aflat că se coborau primele victime spre Horea. Am trecut de raza judeţuluiCluj şi am colaborat cu ISU Alba, unde ni s-a spus că deja sunt prea mulţi acolo sus, că blocăm drumul, că nu e nevoie de noi chiar dacă avem echipament omologat pentru salvare pe munte, nu cârpe – cum aveau localnicii şi avem oameni pregătiţi, paramedici, în echipă, medic de la UPU Cluj. Ultimul dintre noi a ajuns acasă la 5 dimineaţa”, a adăugat Frăţilă Gheorghe.

„S-au primit informaţii contradictorii. Cei care vorbeau cu dr Zamfir, ba au văzut o pârtie de shci, ba un drum în serpentine. Am concluzionat că e vorba de zona Ursoaia. Comunicarea cu dr Zamfir se făcea în continuare, dar dr Zamfir nu conoştea informaţia şi nu putea să dea detalii cu privire la împrejurimi”, a spus primarul localităţii Beliş, Viorel Crainic.

Roman Codrin a menţionat că dacă echipele de intervenţie ar fi ascultat de salvamontişti, victimele puteau fi descoperite mult mai repede, în baza liniei întocmite de acesta în urma discuţiei telefonice cu dr Zamfir, mai ales dacă se colabora şi cu localnicii în mod organizat.

„Este o percepţie la nivel naţional, Slvamontul nu apare pe indexul de alarmare la 112, noi aflăm ultimii informaţii, nu suntem parte a celulei de criză a domnului prefect. Este vina noastră pentru că nu am bătut cu mai multă forţă la nişte uşi”, a concluzionat Gheorghe Frăţilă.

 

NapocaNews