In 1922, un socialist castiga primaria din Seattle, in statul american Washington. Niciun alt candidat socialist nu a mai reusit sa fie ales in vreo functie publica pana la Kshama Sawant, care la 1 ianuarie a devenit membra in consiliul municipal din Seattle, dupa ce a candidat din partea micului partid Alternativa Socialista, infiintat in anii 1980. Partidul a reusit sa infranga un veteran ultraliberal din coniliul municipal, obtinand 90.000 de voturi. Promisiunea castigatoare: introducerea celui mai mare salariu minim din SUA, de 15 dolari pe ora de munca, si impunerea unei ”taxe pentru milionari”, din care sa fie finantate educatia si serviciile sociale.
Crescuta in India si apoi venita in SUA pentru a fi profesoara de econ omie, Kshama Sawant a preluat retorica miscarii Occupy, de care Alternativa Socialista este foarte apropiata, sustinand ca doreste sa-i apere pe cei 99% in fata celor 1% americani bogati.
Terenul politic a fost unul fertil pentru Sawant, in varsta de 41 de ani, pentru ca Seattle este oirasul in care a luat fiinta compania Boeing, al carui sediu central s-a mutat in Chicago in urma cu zece ani. Sawant a acuzat Boeing de ”terorism economic”, pentru ca ameninta sindicatul cu parasirea totala a regiunii, daca muncitorii nu vor renunta la revendicarile lor, scrie cotidianul francez de stanga Liberation.
Pe acest fond, Sawant a militat pentru majorarea salariului minim la 15 dolari pe ora, intr-un moment in care el este fixat la 7,25 dolari pe ora. Este o initiativa sustinuta si de primarul democrat din Seattle.
Ceea ce o face unica pe Kshama Sawant este insa victoria obtinuta in numele unei formatiuni socialiste, partide care sunt privite cu o uriasa neincredere in SUA. Spre exemplu, senatorul de Vermont Bernard Sanders, care se considera un socialist, s-a lansat in campania electorala drept independent, pentru a nu risca sa piarda voturi prin asociaerea la un partid socialist. ”Istoric, candidatii socialisti castiga in SUA cand electoratul este satul de sistemul politic clasic si doreste sa incerce si altceva”, pune John Nichols, editorialist la revista The Nation. Iar sondajele realizate de Pew Institute arata ca electoratul pare sa se fi saturat deja: 64% dintre americani cred ca guvernul ar trebui sa fie preocupat de micsorarea prapastiei dintre bogati si saraci. Un sondaj al aceluiasi institut arata ca in 2011 majoritatea tinerilor americani nu aveau o perceptie negativa despre socialism.
Tendinta este reflectat si de avantul luat de aripa stanga a Partidului Democrat. Alegerea noului primar al New York-ului, Bill De Blasio, este ilustrarea perfecta a fenomenului.
Presa americana priveste insa in alta nota decat cea a presei de stanga din Franta victoria socialistei Kshama Sawant . ”Intrebati-o ceva despre aproape orice problema a Americii si probabil ca raspunsul ei va contine cuvantul care incepe cu ”S”. Socialismul este calea catre democratie, sustine ea. Socialismul protejeaza mediul. Socialismul este cea mai mare speranta pentru tinerii care si-au vazut visele spulberate de salariile mici, de slujbele fara viitor si de economia post-recesiune”, scrie The New York Times.
”Daca intrebati un socialist ce doresc muncitorii, atunci va va raspunde ca doresc valoarea a ceea ce produc”, spune Sawant, care a castigat alegerile la doar 3.100 de voturi in fata candidatului ei ultraliberal.
The New York Times prevede zile grele pentru socialist din Seattle, pentru ca frecventele trimiteri la scrierile lui Leon Trotki ce pot fi gasite pe site-ul partidului Alternativa Socialista nu vor fi privite deloc bine chiar si de catre o parte dintre simpatizantii ei. Nu o ajuta nici relativa incoerenta a raspunsurilor sale, scrie ziarul american, dupa ce a intrebat-o despre modelul pe care doreste sa-l aplice: unul bazat pe marxism sau unul mai mult axat pe statul bunastarii si pe taxarea puternica a celor bogati.
Indiferent viitoarea prestatie a Kshamei Sawant, viitorul socialismului american aproape ca nu exista, arata The New York Times. Insasi victoria imigrantei de origine indiana a fost una cu noroc, rezultand, la limita, in urma unei schimbari a organizarii circumscriptiilor in Seattle. Mai mult, nord-vestul SUA a fost mereu o regiune in care s-au concentrat criticii capitalismului si anarhistii. Oricum, presa americana si cea europeana de stanga vor ramane cu ochii pe Kshama Sawant in anii ce vin. ”Daca ramane doar o activista, va ramane o aparitie meteorica. Daca se va deplasa catre centrul esicherului politic, va fi infierata de colegii ei de stanga. Presiunea asupra ei este uriasa”, spune unul dintre pastorii metodisti din Seattle care a ajutat-o pe Sawant in campania electorala.
Sursa: Cotidianul