La data de 23 Ianuarie,a avut loc lansarea volumului Biblia (adaptată in versuri),autor Ioan Ciorca., aparută sub egida Asociatiei Cultural Crestin-Umanitare”Ars Vivat”,Ed.Armonii Culturale,Editie Princeps2013, legată in piele naturală si scrisă cu foiţă de aur. Cartea cuprinde versificarea textelor din Vechiul Testament. La aparitia acestui volum a colaborat sbstantial preotul Radu Botis din parohia Ulmeni,presedintele asociatiei mai sus mentionate, Ars Vivat si membru al Ligii Scriitorilor Romani,filiala Maramures. Prefatata de prof.dr. Ioan Chirila,cartea se constituie intr-un veritabil act de evanghelizare printr-o menire cu adevarat apostolica a autorului „intr-un veac rataci

Sub coordonarea d-lui Cludiu Pădurean, corespondent la Radio Romania Actualitati, lansarea acestei carti,monument de cultura, a avut loc in spatiul localului „Los Toreros” din Cluj-Napoca, in prezenta unui public numeros si avizat. Dupa cuvantul de deschidere adresat de dl. Claudiu Padurean, Marc, nepotul autorului in varsta de 7 ani, a recitat primul verset din Facerea. Scriitorul Al.Florin Tene,presedintele LSR, a subliniat rolul Bibliei in cultura omenirii si a apreciat efortul autorului volumulu de fata,care a elaborat pe parcursul a 15 ani de truda acest act colosal. Prin gestul sau dl. Ioan Ciorca apartine Romanei Profunde,care cu modestie,in tăcere,creeaza pentru vesnicie,pentru tezaurul culturii romane,”ca o lada de zestre” a romanilor in contextul globalizarii. In continuare dl.Al.Florin Tene da citire a doua poeme, creatie proprie, cu mesaj religios „Contemporan cu Dumnezeu” si „A inviat Isus” prin care subliniaza permanenta credintei.

Preotul Radu Botis isi marturisest bucuria de a fi ales de Dumnezeu sa participe la desavarsirea acestui profund act de cultura. El aduce multumiri editorului George Stroia, membru al academiei americane pentru sprijin si altor participanti carora le cere in continuare aportul. Domnia sa anunta intentia de-a edita si al doilea volum,continand Noul Testament, pregatind opera pentru Cartea Recordurilor.

Doamna Mihaela Rotaru subliniază calitatea de unicat al acestui act de cultura si evidentiază implicarea pr. Radu Botis in multe alte asemenea actiuni, ca un adevarat mentor pentru o zona ce a depasit granitele maramuresene. Remarcă valoarea artistica a cartii aflata la limita dintre etnic, etic si estetic, primită elogios atat in mediul ecleziastic cat si in cel literar.

Ioan Ciorca, autorul volumului isi motiveaza demersul prin dorinta de a aduce textul Bibliei din utopie in actualitate pentru a fi accesibil tuturor. Mesajul filozofic se refră la cele 10 porunci privind iubirea lui Dumnezeu si iubirea aproapelui. Este constient ca a efectuat o lucrare valoroasa pe care vrea sa o daruiasca poporului acestuia atata timp „cat mai suntem un popor”. Ca exemplificare dă citire unui pasaj din Facerea. Multumeste apoi Asociatiei Cluj The Day care impreună cu Liga Scriitorilor Romani sprijină tiparirea si punerea in circulatie a acestei carti. In continuare scriitoarea Titina Nica Tene da citire poemelor religioase, in creatie proprie „Cărarea” si „Ce m-aş face,Doamne,fara tine!”

Parintele Radu Botis a incheiat cu lectura unor versuri din poemul propriu, „Lumina cartii sfinte”! care postfaţează monumentala lucrare.

Antonia Bodea