Începând din data de 1 februarie, Primăria Cluj-Napoca expediază somații proprietarilor de clădiri ultracentrale, care au nevoie urgentă de refațadizare. Cei care nu vor contracta în termen de 60 de zile, începând de la 1 februarie, un expert tehnic, autorizat, care să facă o notă de constatare pentru renovare şi refaţadizare, dar şi cei care nu finalizează aceste lucrări în termen de 1 an de zile, vor primi amenzi care variază între 5.000 şi 8.000 de lei.

În zona I, considerată de maximă importanţă în oraş, au fost incluse 376 de imobile în proiect, dintre care 93 necesită intervenţii imediate, restul urmând să primească somaţii în luna iulie 2014.

Primăria Cluj-Napoca se ocupă de susţinerea financiară pentru refaţadizare, în proporţie de 20%, pentru restul sumei existând posibilitatea contractării de credite cu garanţii guvernamentale. Pentru cazurile sociale, care demonstrează că nu au posibilitatea acoperirii acestor sume, banii vor fi acordaţi de către Consiliul Local.

De asemenea, pentru cei care din motive obiective nu pot finaliza refaţadizarea imobilului în termen de 1 an de zile, există posibilitatea prelungirii termenului cu 6 luni.

„De anul trecut au fost atenţionaţi clujenii, iar acum le oferim un termen de graţie de 2 săptămâni până la data de la care curge termenul scadent pentru emiterea somaţiilor, şi în plus ne ocupăm de obţinerea avizelor şi costul documentaţiilor”, a declarat primarul Emil Boc.

Pentru acest proiect, autorităţile locale au alocat în bugetul public pe anul 2014 suma de 5 milioane de lei.