Poliţia din nord-vestul Pakistanului a cerut autorităţilor ţării să decerneze cea mai înaltă distincţie civilă unui adolescent care şi-a sacrificat viaţa oprind luni un kamikaze de la comiterea unui atentat care ar fi provocat moartea a sute de elevi.

Aitzaz Hassan, un adolescent în vârstă de 15 ani din orăşelul şiit Ibrahimzai, situat în districtul Hangu din provincia Khyber Pakhtunkhwa (nord-vest), a interceptat un kamikaze, luni, în timp ce se pregătea să atace şcoala din localitate, frecventată de aproape o mie de elevi.

Persoana kamikaze a fost nevoită să-şi detoneze încărcătura pe care o avea asupra sa la 150 de metri de şcoală. Toţi elevii şi profesorii instituţiei de învăţământ au scăpat, cu excepţia lui Aitzaz Hassan.

Şeful poliţiei din Khyber Pakhtunkhwa, provincia cea mai afectată de atentate talibane şi situată la frontiera cu Afganistan, Nasir Khan Durrani, a scris joi seară autorităţilor pentru a le cere să-i ofere lui Aitzaz cu titlu postum cea mai înaltă distincţie posibilă pentru un civil pakistanez.

Un „kamikaze încerca să intre în şcoală, unde sute de elevi erau la cursuri. Aitzaz Hassan şi-a sascrificat viaţa şi l-a oprit cu bravură şi curaj. El a salvat de la moarte sute de elevi nevinovaţi”, a scris Durrani, potrivit documentului consultat de AFP.

Presa pakistaneză i-a adus elogii, vineri, acestui adolescent, al cărui curaj a fost comparat cu cel al lui Malala Yousafzai, tânăra care militează pentru dreptul la educaţie ce a supravieţuit, în octombrie 2012, unui atentat taliban în nordul ţării.

„Nu trebuie să-l uităm niciodată pe Aitzaz şi nici pe cei ca el – civili şi militari – care şi-au sacrificat propria viaţă în lupta împotriva insurgenţilor”, a subliniat vineri cotidianul Dawn într-un editorial.

„Statul trebuie să trimită un mesaj de condoleanţe familiei acestui tânăr şi să-i ofere tot ajutorul necesar”, a conchis Dawn.

Sursa: Mediafax