Luni, la ora 15.45, un avion umanitar de mici dimensiuni a aterizat forţat din cauza vremii în Muntii Apuseni, la 60 de km de Cluj.
Din cauza impactului, avionul s-a făcut praf dar un membru al echipei medicale aflat la bord a reuşit să apeleze 112 şi să anunţe accidentul. Ba mai mult, una dintre victime a transmis coordonatele GPS. Cu toate acestea, victimele, medici de profesie, au zăcut peste 6 ore cu răni grave, în mijlocul munţilor fără ca echipele de intervenţie să ajungă la locul accidentului. Doar pregătirea medicală a victimelor i-a ţinut în viaţă, aceştia reuşind să-şi acorde primul ajutor. Pilotul şi o tânără rezidentă nu au supraviţuit pînă la intervenţia echipelor de salvare. După momentul impactului, cele două victime încă erau în viaţă.

Reacţia autorităţilor care au găsit după mai bine de cinci ore victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni a fost caracterizată ca fiind „inadmisibilă” de către medicul Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant, potrivit declaraţiilor făcute de acesta la Realitatea TV.

„E inadmisibil că au fost descoperiţi atât de târziu. Ei trebuiau descoperiţi cu câteva ore mai devreme. Unde sunt echipajele noastre ISU?”, a fost reacţia lui Victor Zota asupra eficienţei autorităţilor. Coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant a mai precizat că pilotul avionului, Adrian Iovan, a fost conştient încă cel puţin două ore după producerea accidentului. „El (Iovan – n.r.) a fost conştient încă două ore. Colega noastră, tânără rezidentă, probabil a intrat în şoc hipotermic. Este inimaginabil ca în anul 2014 să cadă un avion şi să nu-l găsească timp de şase ore. Unde sunt oamenii plătiţi pentru aşa ceva?”, a mai spus Victor Zota la Realitatea TV.

„Ni s-au dat informații foarte eronate. Am mers de două ori la Crucea Iancului, nu era nimic acolo. Am discutat cu o victimă, ne-a spus clar că a trimis coordonatele GPS. Noi nu le-am primit exact”, a declarat Marius Pop, specialist off-road, la Digi24.

În avion se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studenta şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu. Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

NapocaNews
Foto: Marius Pop