Clujenii care nu au ajuns încă la Slană Fest, festivalul care se desfăşoară între 5 şi 9 februarie, trebuie să ştie că anul acesta concursul slăninilor se va organiza şi cu un scop caritabil. De asemenea, comercianţi din tot Ardealul dar şi din Ungaria îi aşteaptă, de la 10.00 la 18.00, să deguste cele mai delicioase preparate tradiţionale.

Oricine a tăiat porc, poate să se înscrie la concurs cu câte un kilogram de slănină, jumătate din acesta fiind oferit celor nevoiaşi prin organizaţii de profil, iar cealaltă jumătate se va juriza iar apoi se va putea degusta de către vizitatorii evenimentului. Anul acesta târgul preparatelor de casă din cadrul Slană – Fest se va organiza în două locaţii. Producătorii care au rulote amenajate pentru desfacere vor fi în strada Potaissa, iar cei care vor vinde de pe masă/stand, vor primi locuri în curtea Cafenelei Insomnia de pe str. Universităţii nr. 2. “Sunt în jur de 20 de comerciaţi cu bunătăţi tradiţionale din Maramureş, Timiş, Huedin, Odorheiu Secuiesc, Zalău.

Este şi un băiat din Ungaria, din Kecskemét, cu cârnaţi şi ceva afumături, dar şi câţiva meştesuşgari”, a declarat Molnar Attila, preşedintele Brelsei Meştesugarilor din Transilvania, care organizează festivalul. Acesta a explicat de unde a venit ideea să doneze o parte din produse: “A fost o chestie spontană, dacă tot suntem la mâncare, la slană şi cârnaţi, care sunt simboluri ale bunăstării, ne-am gândit că pentru noi e fain, dar ceilalţi care nu au… Aşa că o parte din slană o s-oferim nevoiaşilor”.

Momentul culminant Clujenii pot cumpăra diferite bunătăţi, dar şi pot degusta preparatele pe care le va pregăti în curtea cafenelei Insomnia un bucătat din Odorheiul Secuiesc. De asemene, ei pot vedea expoziţia foto: “Mici porc-ării” de Bándi Dániel Dávid, în cafeneaua Insomnia. Momentul culminant are loc duminică, 9 februarie, când la ora 18.00 începe concursul slăninilor, iar după jurizare va avea loc recitalul formaţiei Borissza Jazz band. Juriul va fi format din Kis Budai Tibor, Kovács Ferenc, Szilágyi Szabolcs şi Valentin Coman.

Remus Florescu, Sursa: Adevarul