Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a promovat astăzi, la Cluj-Napoca, ideea insittuirii unor coduri de convieţuire multietnică la nivelul tuturor comunităţilor locale din România, având în vedere faptul că problemele minorităţilor nu au fost rezolvate de către parlamentari, la nivel naţional.

Borboly Csaba propune crearea unei liste de subiecte „delicate” care pun pe jar relaţia între români şi unguri, în fiecare localitate, listă care să fie soluţionată prin consens şi asumată în statutul localităţii respective.

Potrivit preşedintelui CJ Harghita, astfel vor putea fi tranşate probleme precum cea a steagului secuiesc, „care, conform sondajelor, nu irită românii din secuime aşa de tare pe cum prezintă televiziunile”, dar şi „cine iese în stradă în 15 martie sau de 1 decembrie”.

Spre surprinderea tuturor, Borboly Csaba a susţinut astăzi că problema autonomiei este una fetişizată şi că nu ajută pe nimeni, în schimb dânsul preferând ca prin conlucrare să fie rezolvate probleme mai spinoase, precum migrarea tinerilor în număr alarmant, în afara graniţelor României.

Oficialul a participat astăzi la întrunirea Consiliului naţional al aleşilor locali.

Cu acest prilej el am mai propus şi finanţarea bisericilor din fiecare localitate în funcţie de ponderea etnică a enoriaşilor în comunitate.