Companiile din IT propulsează orașul Cluj-Napoca pe locul 3 în topul celor mai prietenoase orașe cu mediul de afaceri, spun cei de la Forbes.

Premiul ”Capitala economică a Transilvaniei” a fost acordat municipiului Cluj-Napoca în cadrul Galei “Forbes România – Best Cities for Business 2014”.  Premiul a fost acordat pentru performanță economică şi a fost înmânat primarului Emil Boc.

“Am avut onoarea de a ridica premiul Capitala economică a Transilvaniei, acordat pentru excelenta evoluție economică a Clujului din ultimii ani. Orașul nostru își dezvoltă o serie de avantaje competitive semnificative, în multiple domenii:  mediu academic de excepție, programe de specializare la nivel înalt în orice domeniu, infrastructură bună, o administrație locală deschisă, care pune preț pe transparență și responsabilitate, oferă facilități pentru investitori și exemplele pot continua. Avem, așadar, la Cluj, fundamente solide pe care putem construi mai departe și chiar depăși Bucureștiul în anumite arii. Am subliniat totodată importanța proiectului Cluj Innovation City, atât pentru regiunea noastră, cât și pentru România. Este un proiect pe următorii 20 de ani unde Primăria Cluj-Napoca va contribui cu 202 hectare de teren în zona Lombului, potenţialul amplasament al viitorului oraș al inovării. Vor fi peste 100.000 de locuitori în zona respectivă, peste 20.000 de noi locuri de muncă în cercetare, dezvoltare, inovare, IT plus servicii conexe. Am încredere că va fi cel mai puternic pol de cercetare şi inovare din România şi poate din centrul şi estul Europei”, a declarat primarul Emil Boc.

În parcul industrial Tetarom III au venit germanii de la Bosch și, un pic mai târziu, italienii de laDe’Longhi.

Investiţia Bosch în parcul industrial Tetarom III se ridică la 77 milioane euro. Unitatea din Cluj face parte din divizia Automotive Electronics şi va produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto.

O altă companie cu activități în Cluj este E.ON, care a inaugurat în ianuarie centrul de servicii business al grupului, unde urmează să lucreze peste 500 de angajaţi până în 2015. Aceștia vor furniza servicii de contabilitate pentru toate companiile grupului german și vor deservi activitatea E.ON din ţări ca Suedia, Spania sau Italia. Centrul funcţionează în clădirea Amera Tower unde a preluat o suprafaţă de 2.000 de metri pătrați.

Iar viitorul nu sună deloc rău pentru economia locală. ”În Cluj-Napoca asistăm la o puternică dezvoltare a industriei IT, aici existând şi primul cluster profesional de profil, Cluj IT, creat de principalele companii de profil şi administraţia publica locală, în scopul creşterii acestei componente a economiei locale”, spun reprezentanții Primăriei.

Dezvoltarea business-ului la nivel local a atras și alte investiții. Un exemplu în acest sens este asocierea dintre omul de afaceri Ovidiu Șandor și fondul sud-african de investiții NEPI, care dezvoltă proiectul ”The Office”.