Oare cine nu se uită în această perioadă, cu o atenţie deosebită, spre ofertele promovate pentru frumoasele flori, darul ideal pentru persoanele pe care le iubim cel mai mult. Am căutat şi noi cele mai splendide buchete prin Cluj-Napoca, în lung şi-n lat, şi am descoperit locul perfect unde atât cei puternic îndrăgostiţi, cât şi cei care pur şi simplu doresc să fie recunoscători, îşi pot exprima cel mai bine sentimentele.

Impresionaţi de rafinamentul întâlnit la Cataleya, am avut prilejul de a sta de vorbă cu Anamaria Macovei, managerul florăriei, care ne-a desluşit atât tainele frumuseţii florilor, cât şi felul în care o dorinţă arzătoare poate să fie transpusă într-o afacere.

DSCN9831NN: De ce ai ales să conduci o florărie?

AM: Prima dată mi-a venit ideea în timp ce căutam o florărie care să îmi ofere serviciile pentru nunta proprie. Mi-am dorit un loc în care să pot să găsesc nişte flori frumoase, aranjamente deosebite, dar în acelaşi timp să mă simt confortabil când merg acolo. Jumătate din spaţiul de la Cataleya este organizat în florărie, jumătate – în living. Atunci când un client vine la noi pentru a încheia un contract sau pentru a discuta despre o anumită ofertă, trebuie să se gândească liniştit la ce şi-ar dori, într-un mediu armonios, pentru a nu exista riscul de a ajunge acasă şi de a realiza că defapt îşi doreşte altceva.

Am fost pusă de multe ori în situaţia de a alege, în calitate de client, dintr-un depozit, pe fugă. Mulţi nu pun accent pe acest aspect, iar noi am dorit să creăm altceva, un concept concentrat pe client, pe ce-şi doreşte el, pe ce-şi doreşte partenera sa, ori pe ce-şi doresc părinţii care vor avea un botez, toate acestea combinate cu partea de design floral, pentru că de fapt asta ne place să facem cel mai mult.

NN: Cum aţi transpus ideea într-o afacere?

AM: Întotdeauna mi-am dorit să am un job plăcut, relaxant; să-mi aducă un oarecare beneficiu, dar în primul rând să fac ceva cu plăcere. Suntem cu toţii sătui de stat în faţa calculatoarelor, de butonat toată ziua şi am observat că atunci când creezi, pentru că designul floral este o artă, pur şi simplu te desprinzi de tot şi de multe, ori sunt atât de concentrată la ceea ce fac, încât colega mea râde de mine când nu aud ce mă întreabă.

NN: Practic aici faceţi ceva mai mult decât să vindeţi flori…DSCN9906

AM: Suntem două persoane care ne ocupăm de florărie. Eu am parcurs mai multe cursuri, în ţară, de design floral/decorator floral, iar Cristina are experienţă de aproximativ 3 ani în domeniu şi a finalizat şi studiile superioare în horticultură, deci este omul nostru de bază în tratarea plantelor la ghiveci, în special.

NN: Cât timp durează să realizaţi un aranjament floral?

AM: Depinde, de la jumătate de oră, la o zi întreagă, în funcţie de dorinţele clienţilor. Depinde de cât de mare e buchetul sau aranjamentul, de volumul de muncă, de inspiraţie. Sunt momente în care trebuie să improvizăm pe loc, pentru clienţii care ne cer să facem un aranjament floral „cum ne gândim noi mai bine”.

NN: Unde se pot întâlni potenţialii clienţi cu oferta voastră?

AM: Deocamdată am încercat să participăm la cât mai multe târguri, inclusiv la cele de nunţi. Suntem practic deschişi doar din decembrie, însă căutăm să punem bazele unor colaborări cu restaurante, cu realizatorii şi distribuitorii invitaţiilor de nuntă ş.a.m.d. Pentru început le-am oferit discounturi clienţilor noştri, care ne pot găsi la sediul de pe str. Traian, la nr. 10, dar şi pe site-ul printreflori.ro şi pe pagina facebook.com/bucheteşiaranjamenteflorale.

DSCN9817În plus, clienţii au posibilitatea de a ne contacta telefonic pentru o comandă pe care o doresc, urmând să programăm împreună o oră pentru ridicarea buchetului de flori.

NN: Cum merge afacerea la început?

AM: În decembrie a mers foarte bine, ne-a ajutat mult şi Târgul de Crăciun, iar in ianuarie am început să ne pregătim pentru nunţi şi pentru primavară, spre exemplu, acum, în februarie, am pregătit o cantitate mare de marfă în special pentru 14 februarie, prilej pentru care am lansat şi un concurs (postat pe facebook) al cărui mare premiu este un buchet, format din 31 de trandafiri, în formă de inimă. Dintre cei care vor da share şi like pozei, prin intermediul site-ului random.org va fi selectat vineri un câştigător, care va putea astfel să facă o surpriză încântătoare persoanei iubite.

NN: Aţi început să primiţi comenzi în avans pentru perioada următoare?

AM: Da, deja am început să primim comenzi pentru 8 martie, de la firme şi nu numai, un lucru foarte bun care ne ajuta să ne pregătim din timp, evitând astfel aglomeraţia acestei zile.

NN: Povestiţi-ne mai multe despre designul florăriei…

AM: Este un concept propriu, care constă în amenajarea unei zone destinate confortului, unde avem inclusiv un şemineu, mese albe cu suportul în formă de copac, totul pentru a se asorta cu ideea de florărie. În cealaltă parte am amenajat suporturi pentru plante, iar în spate un depozit.DSCN9911

NN: Florile expuse la Cataleya sunt deosebit de frumoase. Ce le face să-şi păstreze această frumuseţe în timp?

AM: Toate florile ne sunt livrate din Olanda, printr-un distribuitor care le aduce, tocmai de acolo, direct la noi în florărie. De multe ori ajunge aici la ora 02:00 sau 04:00 dimineaţa. Dacă alegeţi să cumpăraţi flori de la noi, veţi avea surpriza ca ele să-şi păstreze frumuseţea chiar şi o săptămână, pe când florile pe care le cumpăraţi din alta parte s-ar putea să reziste doar pentru o zi. Aceasta este garanţia pe care o oferim, faptul că florile ajung de la producător direct la noi în florărie, fără a mai fi ţinute zile întregi în alte depozite. Am păţit la început chiar noi să cumpărăm flori dintr-un anumit depozit, iar când am ajuns cu ele aici, n-au mai fost bune pentru vânzare.

NN: Cum vă veţi întâmpina clienţii cu prilejul Zilei Îndrăgostiţilor?DSCN9864

AM: În primul rând cu preţuri foarte bune la trandafiri, între 7 şi 13.9 lei. Avem mai multe tipuri de trandafiri, alături de cei albi şi roşii, pe care îi preferă de obicei lumea în preajma sărbătorii îndrăgostiţilor. Am planificat aranjamente florale pentru toate gusturile şi toate bugetele. Trebuie să menţionez şi faptul că alături de aranjamentele din flori tăiate facem şi aranjamente din plante sau flori în ghivece, personalizate în functie de sezon sau sărbători. Încercăm să punem accent pe asortarea florilor cu accesoriile potrivite, făcându-le astfel unice şi speciale.

NapocaNews

 

cataleya poză 1 DSCN9864 DSCN9852 DSCN9831 DSCN9911 DSCN9906 DSCN9827 DSCN9792 DSCN9810 DSCN9817