Fumători sau nefumători, cu toţii am aflat de-a lungul vremii cât de numeroase sunt efectele nocive ale acestui viciu asupra organismului nostru. Însă câţi dintre noi ştiu exact ce transformări uimitoare se petrec în corpul nostru atunci când decidem să spunem stop acestui viciu atât de perioculos?

Dacă încă te lupţi cu o astfel de dependenţă (sau ai în jur oameni dragi care încă nu au scăpat de acest viciu) citeşte aceste informaţii preţioase adunate de-a lungul vremii. Vei realiza mai bine ce înseamnă să spui stop la timp:

Iată ce se întâmplă cu corpul tău…

… la 20 de minute după ce ai renunţat la fumat: scad atât ritmul cardiac cât şi tensiunea arterială.
… 12 ore după ce ai renunţat la fumat: nivelul monoxidului de carbon din sânge ajunge la cote normale.
… la 2 săptămâni şi până la 3 luni după ce ai renunţat la fumat: circulaţia sângelui se îmbunătăţeşte, la fel şi funcţiile ficatului.
… la 1 lună până la 9 luni după ce ai renunţat la fumat: nu mai tuşeşti atât de puternic şi nici nu ţi se mai taie respiraţia atunci când urci câteva trepte. Cilii din plămâni încep să îşi desfăşoare activitatea obişnuită, ajutând la curăţarea organelor şi la reducerea riscului de dezvoltare a infecţiilor.
… la 1 an după ce ai renunţat la fumat: riscul apariţiei unor afecţiuni cardiace scade la jumătate.
… la 5 ani după ce ai renunţat la fumat: riscul de apariţie a cancerului bucal, la gât, esofag sau vezică este redus la jumătate iar riscul cancerului cervical este la acelaşi nivel cu cel al unui nefumător. În plus, riscul de infarct scade, ajungând să îl egaleze pe cel al unui nefumător.
… la 10 ani după ce ai renunţat la fumat: riscul de a muri de cancer de plămâni scade la jumătate comparativ cu riscul unui fumător. Riscul de apariţie a cancerului de laringe şi pancreas scade şi el.
… la 15 ani după ce ai renunţat la fumat: riscul apariţiei afecţiunilor cardiace este acelaşi cu cel al unui nefumător.

Ştim, dependenţa de fumat este o misiune într-adevăr dificilă însă nu e moment mai bun ca acesta să începi acest proces. Beneficiile după cum vezi sunt enorme.

Sursa:Glamour Magazine