Bautura pe care o gasim prin raioanele de lactate este un lapte fermentat cu ajutorul unei ciuperci si e plina de substante nutritive! Ciuperca chefir a fost descoperita de calugarii tibetani, care au pus-o in laptele de capra si a aparut astfel bautura cea miraculos de racoritoare si hranitoare.

Trebuie sa pastram insa veridicitatea istorica si sa adaugam ca macar numele (daca nu si ideea de chefir) provine din Muntii Caucaz, unde localnicii obtineau o bautura miraculoasa prin fermentarea laptelui de iapa sau capra (primul dintre ele e cel mai bun) in burdufuri confectionate din piele de animal.

Ce este chefirul?

Chefirul este deci o ciuperca, o combinatie de bacterii si drojdii intr-un amestec de proteine, lipide si zaharuri. Ciuperca rezultata seamana cu o conopida alba ca zapada. Pe vremuri, chefirul era lasat sa fermenteze natural, la temperatura camerei, in cantitati relativ mici. Rezulta o bautura acrisoara, gazoasa si usor alcoolica (1-2%). Astazi, fermentarea industriala nu prea lasa loc de alcool si bule si de aceea, mai ales pentru o cura sanatoasa, specialistii recomanda chefirul de casa.

Ce face?

Numai bine! Combate constipatia, regleaza metabolismul si previne infarctul. In materie de lactate, chefirul detine suprematia, fie ca este preparat in casa sau industrial. Chefirul este mult mai bine tolerat decat laptele dulce, are putine calorii (50/100 g), combate tulburarile metabolice si alergiile, previne ateroscleroza. Este bun si in tratarea insomniilor, nevrozelor si chiar in atenuarea unor afectiuni cutanate (psoriazis, herpes).

Cum se prepara chefirul?

Poti cumpara acum ciuperca chefir de pe blogurile de specialitate sau din magazinele online de produse naturiste. Dupa asta, lucrurile sunt foarte simple: pui 1-2 lingurite din aceasta ciuperca in 200-300 ml de lapte si lasi circa 24 de ore la fermentat, la temperatura camerei. Strecori, speli ciuperca sub jet de apa, apoi o pui din nou in lapte. Daca nu respecti etapele, ciuperca nu se mai dezvolta!

Cum se ia?

Bei intre 100 si 500 ml de chefir pe zi, cel mai indicat pe stomacul gol. Cura dureaza minimum 20 de zile. Dupa zece zile de pauza, poti relua cura. Chefirul are si contraindicatii: celor cu ulcer sau gastrite hiperacide li se recomanda consumul de chefir in combinatie cu alte alimente.

Sursa: Ecusine