Clujeanul Radu Silaghi-Dumitrescu, inventatorul sângelui artificial, susţine că nu mai are fonduri pentru continuarea cercetărilor.

El a declarat că ar mai fi nevoie de un milion de lei, bani care ar putea asigura funcţionarea proiectului pentru încă un an şi jumătate, cât consideră că este necesar pentru a se ajunge la un rezultat. Radu Silaghi-Dumitrescu a precizat că în prezent mai există materiale pe stoc cu care se lucrează, dar condiţiile afectează ritmul cercetării.

Sângele artificial ar putea fi utilizat cu precădere în medicina de urgenţă, pentru recuperarea pacienţilor care suferă de grave hemoragii în urma unor accidente.
Cercetătorul Radu-Silaghi Dumitrescu, cel care studiază de şase ani această metodă, a primit, duminică, titlul de ‘Senior al cetăţii’, în cadrul celei de-a 19-a ediţii a Balului Operei.
Aceeaşi distincţie a mai fost acordată poetului Ion Mureşan, rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie, Alexandru Irimie, preşedintelui Societăţii de Neurologie din România, Dafin Mureşanu, scriitorului Mircea Opriţă, precum şi profesorului Ilie Rad, de la Catedra de Jurnalism a Facultăţii de Ştiinţe Politice.

Poetul Ion Mureşan a primit şi titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj, din partea Consiliului Judeţean. Tot în cadrul Balului Operei, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a acordat premiul ‘Emblemă de Cluj’ Serviciului Salvamont Salvaspeo Cluj, dar şi comunelor Beliş şi Horea, pentru implicarea în acţiunile de salvare a victimelor accidentului aviatic petrecut în Munţii Apuseni.

Sursa: Radio Cluj