Asociaţia OvidiuRo a lansat, ieri, alături de autorităţile judeţene, Leslie Hawke, prinţesa Marina Sturdza şi Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, programului „Fiecare Copil în Grădiniţă”, prin care familiile defavorizate din Cluj, care nu îşi permit să-şi trimită copiii la grădiniţă, sunt încurajate să facă acest lucru prin diferite stimulente menite să asigure o cât mai bună incluziune în societate atât pentru micuţi, cât şi pentru părinţi.

Patru localităţi clujene: Săcuieu, Bonţida, Poieni şi Călăţele au fost cuprinse pentru anul 2014 în cadrul proiectului, care, spre surprinderea tuturor, a luat faţa chiar şi New-York-ului în privinţa implicării autorităţilor în educaţia preşcolarilor.

Eligibilitatea în cadrul programului se bazează pe nivelul social al familiei copiilor, nu pe etnie. Astfel, în prima fază, familiile a 100 de copii cu vârsta între 3 şi 6 ani, care înregistrează un venit maxim de 150 de lei lunar/membru de familie, vor primi câte 50 de lei, în fiecare lună, constând în bonuri de masă pentru încurajarea frecventării grădiniţei, cu condiţia participării copiilor la grupe.

Modelul de incluziune în societate prin educaţie propus de Asociaţia OvidiuRo a înregistrat un adevărat succes în localităţile româneşti din mediul rural, în unele cazuri prezenţa copiilor la grădiniţă crescând cu 150%.

„Ceea ce ne-a determinat să ne implicăm a fost în primul rând ideea prin care acei copii nevoiaşi, în cea mai fragedă perioadă a vieţii, sunt expuşi unor probleme sociale venind din famili dezavantajate, dar astfel primesc un ajutor binevenit, educativ în primul rând pentru părinţii lor, care îşi instituţionalizează copiii prin acest mic credit. Vorbim de abandon şcolar, dar educaţia porneşte de la o fază de vârstă fragedă. Mult mai uşor se vor integra şi vor face faţă cerinţelor educaţionale”, a declarat Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.DSCN9579

CJ Cluj va asigura prin bugetul public pentru anul 2014, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, fondurile necesare pentru acordarea unor tichete sociale (500 lei/copil

/an). Pentru proiect este esenţială şi implicarea primăriilor celor patru localităţi, care au prevăzut la rândul lor bani pentru achiziţionarea unor bunuri precum hainele, care să fie acordate familiilor eligibile.

„Dacă îi aducem pe copii la grădiniţă în această fază, îi vom putea duce şi la şcoală, să îşi finalizeze studiile. Este o şansă extraordinară să evităm abandonul şcolar pentru mai târziu.”, a declarat Valentin Cuibus, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. În calitate de partener, această instituţie s-a angajat să suplimenteze numărul educatorilor acolo unde este nevoie.

Leslie Hawke, cofondator al asociaţiei OvidiuRo, implicată de peste 14 ani în proiecte similare din afara graniţelor ţării, a precizat că rata de succes a copiilor integraţi în şcoală este clar mai mare decât a celorlalţi. „Educaţia este fundaţia pentru orice program de susţinere a incluziunii în societate. Este singurul program asupra căruia cad de acord democraţii şi republicanii americani. Sunteţi primul judeţ din România care a introdus acest proiect în bugetul propriu, aţi acţionat aşa chiar înaintea New-York-ului”, a adăugat Leslie Hawke.

Trăind de mulţi ani cu un picior în Londra, cu unul în Bucureşti şi în New-York, prinţesa Marina Sturdza nu s-a ferit să păşească ieri prin noroiul comunităţii din localitatea Bonţida, pentru a vizita câteva dintre familiile copiilor care au început să frecventeze grădiniţa prin intermediul programului asociaţiei OvidiuRo.

„Este pentru mine o deosebită plăcere să vin la Cluj, unde mă distrez şi mă simt bine întotdeauna. Felul în care ne ocupăm acum de România va însemna România peste20 de ani. Rata de abandon şcolar este uimitor de mare în România, mai ales în rândul familiilor sărace, iar cu acest fenomen este afectată toată familia. Se implcă toată familia în şcolaritate. Am văzut şi în alte ţări succesul acestui program, iar aici s-a luat un pas important pentru judeţul ţării”, a declarat prinţesa Sturdza.DSCN9683

Printre cei care au vizitat comunitatea dezavantajată din Bonţida s-a numărat şi Peter Thomas, şeful Secţiei politice a Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. „Am căzut de acord că dacă îşi educi tinerii, toată lumea va beneficia pe viitor de acest lucru. Costul integrării sociale este întotdeauna mai scăzut decât cel rezultat de pe urma excluderii. Este cel de-al doilea an în care susţinem programul şi suntem în primul an la Cluj”, a precizat oficialul englez.

Probleme de recunoaştere oficială a nivelului de trai

Asociaţia OvidiuRo nu a ajuns întâmplător la cele patru comunităţi din judeţul Cluj. Proiectul „Fiecare copil la grădiniţă” a fost adus aici în urma lansării unui apel către primăriile din toată România.

„Ceea ce trebuiau să facă oficialităţile era să arate că au în localitate un număr de peste 50 de copii aflaţi în dificultate şi că sunt dispuse să se implice în educaţia copiilor”, a spus Maria Gheorghiu, cofondator al asociaţiei.

Cu toate acestea, doar 100 de primării din toată ţara au răspuns la acest apel deşi probabil ar fi trebuit să răspundă toate. În realitate, chiar şi în comunităţile care au câştigat suportul din partea proiectului, numărul copiilor dezavantajaţi din punct de vedere educaţional este mult mai mare decât cel asumat de oficiali.

În urma discuţiilor purtate cu bonţidenii care locuiesc în ghetoul localităţii, Marina Sturdza a constatat că foarte mulţi copii trecuţi de vârsta de 5 ani nu frecventează şcoala şi nici nu au fost la grădiniţă, numărul acestora fiind mai mare decât cel prezentat în dosar de către primărie. Prinţesa s-a asigurat totuşi că la nivel local se desfăşoară politici şi de integrare a lor în sistemul educaţional.

„Avem un program şi pentru încurajarea înscrierii la şcoală a copiilor. Pentru ei oferim din bugetul local şi cu sprijinul unor fundaţii din străinătate, finanţarea necesară pentru îngrijrea lor în cadrul unui afterschool, unde primesc inclusiv o masă gratuită”, a declarat primarul Emil Cărhat.DSCN9744

Mai mult decât grădiniţă, un program pentru viaţă

„Ce căutaţi aici, de ce ne filmaţi? Mulţi au trecut pe aici,

ne-au pus în filme şi au făcut o grămadă de bani pe spatele nostru şi nu s-au mai întors”. Această afirmaţie a înlocuit salutul multor bonţideni.

Programul asociaţiei OvidiuRo îşi propune să rămână pe termen lung în comunităţile locale unde se implică, până la integrarea în mediul preşcolar a tuturor copiilor dezavantajaţi, cel puţin atâta timp cât autorităţile locale sunt dispuse să contribuie la creşterea nivelului de trai al cetăţenilor.

În acest sens, proiectul încurajează implicarea tuturor membrilor familiilor eligibile în activităţile desfăşurate în această etapă a educaţiei copiilor, astfel încât relaţia dintre părinţi şi educatori, iar mai târziu cu profesorii, să devină una firească.

Pentru tătici şi mămici a fost organizată „Ziua Părintelui”, timp de cinci ori pe an, când părintele îşi petrece ziua asistând educatorii, cu scopul de a percepe mai bine procesul educaţional şi pentru a învăţa cum să interacţioneze mai bine cu copiii. De asemenea, contra stimulentelor oferite de program, părinţii trebuie să desfăşoare lunar activităţi cu micuţii, la grădiniţă.

Chiar şi educatorii grădiniţelor, care doresc să asigure un viitor mai bun pentru comunitate, pot să se înscrie, în cadrul proiectului, la evenimentul anual „Health School”, derulat pe timpul verii, pe parcursul căruia cadrele didactice învaţă să ofere sfaturi legate de stilul de viaţă al localnicilor, în scopul îmbunătăţirii sănătăţii acestora.

Incoveniente

În primul rând, proiectul „Fiecare copil la grădiniţă”, s-a lovit de scepticismul forţat al aleşilor locali, unii punând înaintea bunăstării cetăţenilor, propriile interese politice – adică opoziţie la proiect de dragul opoziţiei. Astfel a fost invocat, înainte de acordarea votului de aprobare asupra proiectului, în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, faptul că Asociaţia OvidiuRo vine din afara judeţului şi ar fi impropriu să fie alocate fonduri pentru un „străin”, chiar dacă totul se face pentru cetăţenii clujeni.

Implicarea financiară a autorităţilor locale şi judeţene înseamnă foarte mult pentru dezvoltarea programului şi desfăşurarea în bune condiţii a acestuia. Totuşi, aici intervine birocraţia, fiind necesară desfăşurarea de anchete sociale oficiale complexe pentru determinarea familiilor eligibile, lucru care înseamnă mult timp de aşteptare.

Cu toate acestea, potrivit reprezentanţilor asociaţiei OvidiuRo, tot efortul depus se merită. Poate cândva politica de integrare a copiilor proveniţi din familii dezavantajate va ajunge şi politică la nivel de stat.

NapocaNews