Într-o scrisoare deschisă, Coaliţia Antidiscriminare alcătuită din mai multe ONG-uri civice cere conducerii politice a Partidului Naţional Liberal să condamne asocierea primarului Timişoarei, Nicolae Robu- membru PNL-, cu organizaţia Noua Dreaptă.

Destinatarii acestei scrisori deschise sunt preşedintele PNL, Crin Antonescu, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis şi secretrarul general al partidului, Eduard Hellvig.

Organizațiile membre ale Coaliției Antidiscriminare doresc să vă atragă atenția asupra includerii de către primarul Timișoarei, Nicolae Robu, membru al Partidului Național Liberal, a liderilor mișcării naționaliste și extremiste Noua Dreaptă în Board-ul Președinților Partidelor Politice, organism consultativ creat cu scopul susținerii candidaturii municipiului Timișoara la titlul de Capitală Culturală Europeană.

Mișcarea Noua Dreaptă, care nu este partid politic, a organizat anual marșul dedicat memoriei liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu, precum și numeroase alte marșuri, manifestații și contramanifestații homofobe și xenofobe, manifestările acesteia gasindu-se de multe ori la limita libertății de exprimare. Mai mult, printre obiectivele mișcării, așa cum sunt ele enunțate pe site-ul acesteia, se găsesc unele care sunt în contradicție cu drepturile omului si cu valorile democratice:

Protejarea familiei tradiţionale şi combaterea iniţiativelor ce vizează legalizarea căsătoriilor şi adopţiilor homosexuale.
Stoparea ofensivei sectelor.

Reincriminarea defăimării Țării și a Națiunii.

Pe lângă acestea, Mișcarea Noua Dreaptă s-a evidențiat printr-un discurs anti-romi de factura extremistă și prin faptul ca a devenit o referință constantă în rapoartele anuale privind drepturile omului realizate de Departamentul de Stat American referitoare la România, unde această mișcare este asociată ideologic cu Garda de Fier.

Considerăm că demersul primarului Nicolae Robu este de natură nu numai să creeze o asociere de imagine între Partidul Național Liberal și mișcarea Noua Dreaptă dar și să contribuie la notorietatea acesteia și-i validează moral acțiunile extremiste.

Prin urmare, organizațiile semnatare solicită delimitarea publică a Partidului Național Liberal de gestul primarului Nicolae Robu și sancționarea acestuia pe linie de partid.

Cu deosebită considerație,

Coaliția Antidiscriminare:

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei

Asociația ACCEPT

ECPI-Centrul Euroregional pentru Initiative Publice

Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Liga Pro Europa

Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen Filia

Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii

Institutul pentru Politici Publice

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Fundația Roma Education Fund România

Reamintim că Noua Dreaptă a fost solicitată să sprijine pe plan european candidatura municipiului Timişoara la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. D-l primar Nicolae Robu a înţeles influenţa Noii Drepte pe plan european între partidele naţionaliste care deja participă la guvernări locale, regionale şi chiar centrale în unele state europene pentru a face un lobby eficient în sprijinirea oraşului de pe Bega la câştigarea titlului Capitală Culturală Europeană 2021. Ca urmare a sprijinului Noii Drepte oraşul Timişoara are o imagine pozitivă şi sprijinul unor segmente naţionaliste europene pentru câştigarea acestui titlu extrem de important.

Faptul că Noua Dreaptă Timiş sprijină Primăria Timişoarei în acest demers, „oraşul trandafirilor” are câteva puncte avans faţă de Cluj-Napoca în cursa câştigării acestui important titlu cultural european.

NapocaNews