Consiliul Județean Cluj împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituţie de cultură care funcţionează sub autoritatea forului administrativ judeţean, organizează vineri, 21 februarie, ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților, un spectacol folcloric cu cele mai frumoase cântece de dragoste ale folclorului românesc, spectacol dedicat sărbătorii de “Dragobete”.

Sărbătoarea de “Dragobete” este o manifestare arhaică românească iar personajul principal, Dragobetele, un bărbat chipeș și iubăreț, este o divinitate asemănătoare lui Eros sau Cupidon. Fiind considerat fiul Dochiei, Dragobetele este un zeu năvalnic, nașul cosmic al dacilor. La începutul primăverii acesta oficia întotdeauna, din cer, nunta tuturor viețuitoarelor. În decursul anilor, tradiția s-a extins și la oameni, astfel încât de „Dragobete” fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul, precum a păsărilor („mesagerii cerului”) ce se logodesc în acea zi. Iar pentru că Dragobetele este un zeu al bunei dispoziții – de ziua lui având loc petreceri – de multe ori, din această zi debutează și viitoarele căsnicii.

La spectacolul de vineri vor participa – alături de Orchestra Profesionistă “Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T.Cluj (dirijor Ovidiu Barteș) artiști de renume, precum Dumitru Fărcaș, Dorel Vișan, Mariana Morcan și Florin Roșan – și o pleiadă de noi și promițători interpreți de muzică populară: Oana Carmen Bozga, Bogdan Toma, Diana Cârlig, Radu Lazăr, Andreea Ciupe, Raul Olteanu, Georgiana Lobonț, Adrian Buză, Ioana Ștețco, Ionuț Koblicska, Ioana Breda Morar, Silviu Adrian Popa, Vlăduța Lupău, Anamaria Marti, Adrian Socaciu, Iulia Bucur, Florin Bota, Mihaela Grindean, Alex Vaida, Mihai Vârva Jr., Diana Abrudan. De asemenea, la manifestare va participa și Ansamblul Folcloric „Transilvania”, împreună cu Orchestra Casei de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca. Intrarea la spectacol este liberă.