Ronald Lauder, preşedintele Congresului Evreiesc Mondial, susţine iniţiativa Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Ungaria (Mazsihisz) de a boicota manifestările organizate de Guvernul ungar pentru comemorarea Holocaustului, Budapesta fiind îndemnată să revizuiască măsurile „controversate”.

„În calitatea de preşedinte al Congresului Evreiesc Mondial, am trimis o scrisoare Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Ungaria prin care susţin în totalitate decizia” de boicotare a manifestărilor de comemorare, a declarat Ronald Lauder, conform site-ului WJC.
Săptămâna trecută, Mazsihisz a anunţat că nu va lua parte la manifestările de comemorare organizate de Guvernul Viktor Orban cu ocazia a 70 de ani de la deportarea a 437.000 de evrei în lagăre de exterminare naziste.

Mazsihisz acuză Guvernul Ungariei că încearcă să minimizeze rolul Budapestei în deportările evreilor, în perioada martie 1944 – martie 1945.”Tentativa de falsificare a istoriei despre exterminarea a două-treimi dintre evreii unguri a provocat o mare dezamăgire”, a adăugat Lauder, catalogând „dezolant” comportamentul Guvernului Orban, după promisiuni făcute comunităţii evreieşti anul trecut.

„Anul comemorativ 2014 este o excelentă ocazie pentru ca premierul ungar să demonstreze veridicitatea cuvintelor sale”, a subliniat Lauder, denunţând planul de construire a unui monument care ar marca, în martie, 70 de ani de la încheierea ocupaţiei germane. „Această dezbatere are loc într-o perioadă de campanie electorală şi nu trebuie să lăsăm forţele de extremă-dreapta să folosească această ocazie pentru a atinge obiective electorale”, a insistat preşedintele WJC.

Ungaria va organiza alegeri legislative în aprilie 2014.

Gabor Vona, liderul formaţiunii naţionaliste ungare Jobbik, a încercat să pătrundă în mod provocator, vineri, într-o sinagogă din nordul Ungariei, el fiind ameninţat de un vârstnic, care l-a numit „nazist” şi l-a oprit să intre în locaşul de cult mozaic. Într-un gest provocator, Gabor Vona a încercat să intre vineri într-o sinagogă din oraşul ungar Esztergom, situat în nordul ţării. Însă un bătrân s-a repezit să îl oprească pe liderul naţionalist, spunându-i: „Criminal nazist, ieşi din sinagogă!”. Bătrânul a fost oprit de agenţii de pază să se apropie de Vona.

Incidentul a avut loc în timp ce liderul Jobbik a vrut să pătrundă în locaşul de cult mozaic, considerat oficial centru cultural, pentru a participa la un forum al formaţiunii naţionaliste organizat în mod provocator. Însă aproximativ 100 de persoane s-au adunat în faţa sinagogii pentru a protesta faţă de organizarea evenimentului Jobbik. „Este un gest perfid al Jobbik să organizeze un forum într-o fostă sinagogă, ocazie cu care ar fi rostite insulte la adresa memoriei victimelor Holocaustului, o insultă la adresa spiritului acestei clădiri”, a declarat Agnes Drelyo, liderul grupului de protestatari.

Incidentul intervine în contextul în care ambasadorul Ungariei la Tel Aviv, Andor Nagy, a fost convocat la Ministerul israelian de Externe pentru a i se atrage atenţia asupra ascensiunii antisemitismului în Ungaria. Rafi Schutz, funcţionar în cadrul Ministerului israelian de Externe, a denunţat o serie de afirmaţii politice cu caracter antisemit şi revizionist, o referire la tentative de „rescriere a istoriei” Ungariei în al II-lea Război Mondial prin minimizarea rolului Guvernului Miklos Horthy în deportarea a sute de mii de evrei unguri. „Trebuie să reamintim Guvernului ungar responsabilitatea pe care o are de a lua măsurile necesare pentru contracararea evenimentelor antisemite”, a subliniat Schutz.

Sursa: REALITATEA.NET