Cu zece ani în urmă, în meciul disputat cu Danny Williams, Vitali Klichko apărea pe ring cu o panglică oranj, în semn de solidaritate cu revoluția ucraineană ce avea să-i aducă pe Iușchenko și Timoșenko la cîrma statului vecin. KO în runda a opta, fără șanse pentru adversarul britanic și un nou record pentru Klichko: devine cel mai feroce supergreu din istorie, cu o rată de 95% de meciuri terminate KO. Campion WBC, urmaș al lui Ali, Frazier și Foreman și succesor de drept la tronul legendarului Lennox Lewis. O istorie de vis, ce putea fi eclipsată doar de performanțele paralele ale lui Vladimir, fratele mai mic, răsfățatul și mezinul familiei, prin cumul – actualul număr unu mondial cu un punctaj detașat față de urmăritori.

În 2011, după ce Vladimir l-a surclasat pe David Haye în cel mai așteptat meci al anului, familia Klichko a obținut de la box tot ce-și dorea – toate patru centuri la supergrei, celebritate și admirație internațională.
Dar Vitali, care împlinea deja 40 de ani, a decis să se consacre politicii, urmîndu-și idolul tinereții, guvernatorul californian Arnold Schwarzenegger.

Și-a testat potențialul la primăria Kievului unde, după ce a obținut cel de-al treilea scor, a fost acceptat în politica ucraineană ca un tînăr ce dă speranțe.
Firește, s-a regăsit în opoziție, a trecut pragul în Rada de stat și a militat pentru apropierea de UE. După două decenii de carieră în Germania nici nu se putea altfel – pedant, calculat, insistent, a cules like-uri la curțile europene și în presa continentală.
Nu cred că Klichko s-a văzut vreodată lider al Maidanului.

Deși mai pretențios decît Valuev sau Kabaeva, care stau în Duma rusească doar pentru a descreți frunțile bătrîne ale lui Jirinovski și Ziuganov, Vitali și-a asumat nemțește rolul său în Radă și s-a manifestat ca un om cu care poți sta de vorbă, poți vota o lege, poți bloca o tribună… Dar nu mai mult.
Iar Maidanul a venit cu o ofertă pe care Klichko nu o va putea digera – o grămadă de morți, o țară complet descumpănită, lăsată la discreția adevăraților rechini politici. Atras într-un meci fără reguli și fără cîștigători în arenă, Marele Campion Alb se mai poate bate doar pentru recuperarea bunului său nume, pe care l-a pus la bătaie cu 10 ani în urmă, cînd apărea în ring cu o panglică oranj.

Mihai Costis – Barikada