Persoanele supraponderale şi cele obeze prezintă disfuncţii la nivelul zonei creierului implicat în memorie şi în exprimarea emoţiilor, arată un nou studiu.

Excesul ponderal este asociat cu nivelul redus al unei molecule care reflectă sănătatea celulelor cerebrale din hipocampus, zonă a creierului implicată în procesele de memorare şi de învăţare, dar şi în formarea emoţiilor şi în controlul apetitului. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical SUNY Downstate.

Este vorba despre molecula N-acetil-aspartat (NAA), pe care cercetătorii au identificat-o cu ajutorul spectroscopiei prin rezonanţă magnetică. În hipocampusul persoanelor supraponderale şi obeze participante la studiu au prezentat niveluri mai mici de NAA decât în cel voluntarilor normoponderali. Efectul este independent de diferenţele de vârstă, de sex şi de eventualele tulburări psihice, susţin specialiştii citaţi de sciencedaily.com.

Importanţa hipocampusului – o zonă cerebrală profundă în forma unui căluţ de mare – în formarea şi păstrarea amintirilor şi în controlul emoţiilor era bine ştiut. Dar rolul său în controlul apetitului era mai puţin cunoscut, spune profesorul de psihiatrie Jeremy D. Coplan, coordonatorul studiului.

„Aşadar, persoanele supraponderale ar putea avea probleme nu doar cu controlul apetitului, dar şi cu memoria şi controlul emoţiilor. Nu se ştie dacă nivelul redus de NAA este o consecinţă a excesului ponderal, dacă este o cauză a acestuia sau o combinaţie a celor două“, potrivit medicului Coplan.

Sursa: Yahoo.com