Să învăţăm istoria românilor de la Ambasada Rusiei în Chişinău
de George Damian
Că moldovenistul Vasile Stati minte de îngheaţă apele – asta face parte din munca lui de manipulator. Dar când Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse bate în cuie istoria românilor deja avem de-a face cu o problemă diferită.
Despre ce este vorba: pe site-ul Ambasadei Rusiei la Chişinău se găseşte pagina „Despre istoria intrării Basarabiei în componenţa Imperiului Rus (Notă informativă)” (o puteţi citi aici). Nu-mi este clar un lucru: aceasta este nota informativă pe care o lecturează diplomaţii ruşi când vin la post în Chişinău, este un text de propagandă sau o cercetare istorică? În oricare dintre variante, avem o problemă gravă.
Textul este atât de împănat de distorsiuni încât ar ieşi o lucrare de licenţă sănătoasă dintr-o încercare de demontare documentată a fiecărei manipulări conţinute. Dar să începem cu începutul: textul debutează enunţând o prostie colosală – anume că actualul teritoriu al Basarabiei a făcut parte din provincia romană Dacia. Trecem mai departe şi aflăm că biata Moldovă a făcut parte din Rusia Kieveană, iar mai apoi din cnezatul Galiţia. Ştiţi când au apărut românii în zonă? În secolul al XIII-lea când „a început popularea bazinului rîului Prut cu triburi valahe (româneşti, venite din Ungaria) (…) Eliminînd popoarele slave de pe rîul Siret şi aprofundîndu-se pe rîul Prut în partea de mijloc a Basarabiei, popoarele române niciodată nu s-au extins în partea de sud a Basarabiei”.
Aici e locul să amintesc de nedumerirea lui Gheorghe Brătianu, formulată cam aşa: ruşii spun că românii sunt veniţi din Ungaria, ungurii spun că românii sunt veniţi din Bulgaria, bulgarii spun că românii sunt veniţi de oriunde, numai de la ei nu; şi totuşi – cum au apărut românii? Vom fi fost vreun caz unic în istorie de generaţie spontanee.
În sfârşit, o demontare a tratatului scurt de istorie prezentat de Ambasada Rusiei la Chişinău ar ocupa prea mult spaţiu pe un blog. În esenţă se încearcă o motivare a ocupării Basarabiei de la 1812 şi sunt ocolite cu dibăcie o mulţime de documente, fiind citate doar cele care convin tezei ruseşti (autorul textului în cauză pur şi simplu uită că prin Tratatul de la Tilsit din 1807 Rusia a promis că se va retrage din principatele române, promisiune neonorată). Am explicat aici cum şi de ce a luat Rusia decizia de anexare a Basarabiei. Pentru evoluţia banditească a negocierilor dintre Franţa şi Rusia aveţi aici un alt exemplu.
Problema reală însă este alta. „Nota informativă” în care ne este schilodită istoria datează din februarie 2013. De un an de zile nu am auzit de vreo reacţie din partea diplomaţiei române. Să fi pus şi Ambasada României la Chişinău pe site o notiţă, o notulă, o ceva. (Dar staţi! Nu se poate, România respectă suveranitatea Republicii Moldova şi oricum, noi nu putem face ce fac ruşii). Partea a doua a problemei: toţi cei care militează pentru „apropierea de Rusia” se pot lămuri acum care este părerea diplomaţiei ruse faţă de istoria românilor.
Sursa: George Damian Blog via Ziaristi Online
6 Responses to “Diplomaţia rusă minte de stinge pe tema Basarabiei. George Damian: Să învăţăm istoria românilor de la Ambasada Rusiei în Chişinău”
Ştiţi când au apărut românii în zonă? În secolul al XIII-lea când „a început popularea bazinului rîului Prut cu triburi valahe (româneşti, venite din Ungaria) (…) Eliminînd popoarele slave de pe rîul Siret şi aprofundîndu-se pe rîul Prut în partea de mijloc a Basarabiei, popoarele române niciodată nu s-au extins în partea de sud a Basarabiei”.
Chiar ashe o fost, ruznacul-moldovean nu minte cu poluarea bazinului raului Prut.
Trăim într-un conflict continuu, care vine atât dinpre est cât şi din vest.Noi cunoaştem istoria, întrebarea e, dacă o ştim pe cea adevărată? Aceste probleme s-ar rezolva numai prin aşezarea istoricilor la aceeaşi masă. Argumente sunt, numai să fie susţinute!?
@Pitzigoiu
Pt. cultura ta generală, Basarabia a fost numai acolo la cursul terminal al Dunării, de la vărsarea Prutului la delta secundară a brațului Chilia, cu orașe precum Ismail și Chilia Nouă. Inițial a aparținut Munteniei(numele îi provine de la dinastia Basarabilor), apoi a intrat în stăpânirea Moldovei, iar după trecerea acesteia sub suzeranitate otomană la sfârșitul sec. XV, a fost cedată Imp. Otoman, împreună cu teritoriile dintre Nistru și Nipru, toate făcând parte din Pașalâcul Silistrei(=orașul românesc Dârstor din sudul Dunării). Rusia Țaristă a invadat aceste pământuri românești în războaiele sale contra Imp. Otoman, obținându-le oficial prin tratatele de la Kuciuk-Kainargi(1774) și Iași(1793). Dar mai nerușinată a fost frauda internațională din 1812(Tratatul de la București) prin care s-a extins denumirea de ”Basarabia” asupra întregului teritoriu dintre Prut și Nistru. Ar trebui să știi și d-ta că la primul recensământ organizat de autoritățile țariste românii erau 86% din populație, numai în partea sudică(numită Bugeac de către ocupantul otoman) coloniștii turci și tătari au fost alungați și aduși coloniști ruși, bulgari, germani, etc. Atunci când Rusia a fost înfrântă în Războiul Crimeei(1856), s-a cerut retrocedarea Basarabiei, Rusia a cedat doar județele Cahul și Ismail, și în același mod fraudulos le-a luat înapoi în 1878.
@RL, ca ruznacul nu minte aia e sigur.
Dar rumanul asta minte oare:
Istoria Țării Rumânești de când au descălecat pravoslavnicii creștini
Istoria Țării Rumânești de când au descălecat pravoslavnicii creștinide Constantin Cantacuzino
”Insă dintâi izvodindu-se de rumânii carii s-au despărțit de la romani și au pribegit spre miiazănoapte. Deci trecând apa Dunării, au descălecat la Turnul Severinului; alții în Țara Ungurească, pre apa Oltului, și pre apa Morășului, și pre apa Tisei ajungând și până la Maramurăș.
Iar cei ce au descălecat la Turnul Severinului s-au tins pre supt poalele muntelui până în apa Oltului; alții s-au pogorât pre Dunăre în jos. Și așa umplându-se tot locul de ei, au venit până în marginea Necopoei…”
@@RL
„ca ruznacul nu minte aia e sigur.
Dar rumanul asta minte oare:”
Dar sigur mai esti pe tine in ceea ce priveste ruznacul.
Esti de-acord cu el numai cind iti place si-ti convine tie. Oare ce-ai fi zis in 1956 daca erai prin preajma?
Mai bine serveste de-aici. Cunosti autorul:
-Mikor ezt Tétény a követtől meghallotta, felkészült
vitézeivel együtt, és hátrahagyva társait, nekiindult az erdőkön túlra kelet felé Gyalú blak vezér ellen.-
Dorin C.
povesti de adormit copii prosti balcanici cu blakii slavoni inventati ai lui Glad, Gelou, Ménmarót , ha-ha-ha,
Esti de acord cu un autor ungur numai cind iti place si-ti convine tie, ha, ha , ha, slavi care se viseaza latini, ha, ha, ha…