În deplină discreţie, în timpul codului roşu de viscol, Guvernul Ponta a scos din mânecă încă 10.000 de bilete de tratament balnear pentru pensionari, în 2014, cu aproape 20% mai mult decât anul trecut. Hotărârea de Guvern, luată în şedinţa de miercurea trecută, dar neanunţată în nicio listă oficială a actelor normative aprobate, a intrat în vigoare fără avertismente sau dezbateri publice, luni, la scurt timp după ce premierul Victor Ponta a anunţat de la Palatul Victoria „programul electoRATA”.

De biletele de tratament gratuite sau subvenţionate în proporţie de peste 50% multiplicate de la 50.300 în 2013 – tot sub Guvernul Ponta – la 59.600 în 2014 vor beneficia pensionari din sistemul public, asiguraţi ai aceluiaşi sistem sau beneficiari ai unor legi speciale – foşti ofiţeri MAI, MApN, SRI. Banii sunt rezervaţi în buget într-un titlu special care însumează 310.809.000 de lei.

A fost, probabil, ultima Hotărâre de Guvern, semnată, între alţii, de ministrul Radu Stroe. A doua zi a fost obligat să demisioneze.

Contactată de gândul, Mariana Câmpeanu, ministrul iniţiator al hotărârii, explică cum a reuşit Guvernul Ponta ingineria majorării numărului biletelor cu 20% în condiţiile în care bugetul asigurărilor sociale este, în continuare, pe deficit: „Am redus seriile de la 18 la 16 zile ca să avem mai mulţi beneficiari”. Ministrul PNL exclude, totodată, vreun calcul electoral la masa Guvernului. „Ei, asta-i bună! Voi chiar pe toate le legaţi de anul electoral?”, întreabă, retoric, Mariana Câmpeanu.

Gandul.info