Filmele “Her” şi “Captain Phillips” au obţinut, sâmbătă seară, principalele trofee decernate de Sindicatul scenariştilor americani (Writers Guild of America/ WGA), impunându-se la categoriile “cel mai bun scenariu original”, respectiv “cel mai bun scenariu adaptat”, informează AFP.

Trofeele WGA sunt printre ultimele distincţii decernate în sezonul premiilor de la Hollywood din acest sezon, înainte de Spirit Awards – care recompensează cinema-ul independent – şi premiile Oscar, care vor fi decernate pe 1 martie, respectiv pe 2 martie.

Premiul pentru cel mai bun scenariu original a fost acordat cineastului Spike Jonze pentru filmul “Her”, ce prezintă povestea unui bărbat (interpretat de Joaquin Phoenix) care se îndrăgosteşte de un program informatic cu voce languroasă (asigurată de Scarlett Johansson). Acest film s-a impus în faţa peliculelor “American Hustle”, “Blue Jasmine”, “Dallas Buyers Club” şi “Nebraska”.
Premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat a revenit cineastului Billy Ray, scenaristul filmului “Captain Phillips”, un lungmetraj bazat pe romanul autobiografic scris de Richard Phillips, căpitanul unei nave de tip cargo (personaj interpretat în film de actorul Tom Hanks), răpit de un grup de piraţi în largul coastelor Somaliei. Celelalte filme nominalizate la această categorie au fost “Ţinutul din mijlocul verii/ August: Osage County”, “Înainte de miezul nopţii/ Before Midnight”, “Supravieţuitorul/ Lone Survivor” şi “Lupul de pe Wall Street/ The Wolf of Wall Street”.
Cel mai bun scenariu la secţiunea film documentar a revenit producţiei “Stories We Tell”, o producţie despre familia scenaristei şi regizoarei Sarah Polley.

În ceea ce priveşte producţiile de televiziune, cel mai premiat serial TV din acest sezon, “Breaking Bad”, şi-a adăugat în palmaresul său impresionant şi un premiu WGA (cel mai bun scenariu pentru un serial-dramă), iar “Veep” s-a impus la categoria “cel mai bun scenariu pentru un serial-comedie”.
“House of Cards”, produs şi difuzat de platforma online Netflix, s-a impus la categoria “cel mai bun scenariu pentru un serial nou”.

Premiile WGA cresc şansele filmelor aflate în cursa pentru Oscaruri, întrucât mulţi dintre membrii Sindicatului scenariştilor americani fac parte şi din Academy of Motion Picture Arts and Sciences, organizaţia care va decerna premiile Oscar, la Los Angeles.
Sezonul premiilor hollywoodiene se va încheia pe 2 martie prin decernarea premiilor Oscar, la o zi după înmânarea premiilor Spirit Awards – trofeele cinema-ului independent – şi Zmeura de Aur, care recompensează cele mai slabe filme şi prestaţii actoriceşti din anul precedent.

Sursa: Active News