Afla ce se intampla in corpul tau la stres si care sunt nevoie organismului tau! Stresul prezinta puternice infleuente asupra organismului nostru. Exista mai multe tipuri de stres – cel „rau” sau distres si stresul „bun”, prin suprasolicitarea unei activitati placute: „eustresul”. Ceea ce este fascinant consta in faptul ca organismul noastru prezinta reactii ancestrale, programate genetic, de rezistenta la stres.

DESPRE DISTRES SI EUSTRES

Pentru a intelege mai bine ce numin „stres bun” si „stres rau” si mai ales pentru a intelege acest termen atat de complex – stresul – va vom oferi cateva exemple.

Stresul „rau” sau distresul apare atunci cand ne simtim amenintati. Putem fi amenintati de un pericol iminent, de o cearta puternica, de pericolul pierderii locului de munca, a unui prieten drag sau pur si simplu consideram un pericol o interventie chirurgicala sau un examen. Practic atunci cand ne temem de ceva apare acest tip de stres.

Eustresul sau „stresul bun” apare printr-o reactie incontrolabila de suprasolicitare, uimire, soc – in tot cazul rezulta dintr-o activitate placuta. De exemplu un bolnav de inima primeste ca surpriza vizita fiicei sale dupa 20 de ani de cand aceasta se afla in Canada. De emotie, placuta desigur, bolnavul face infarct. Un alt exemplu de eustres il poate reprezenta exemplul unui un pictor care, desi executa activitatea sa iubita, totusi lucreaza in atelier atat de mult incat doarme cateva ore pe noapte. Epuizarea si suprasolicitarea duce la instalarea sindromului de oboseala cronica, tulburari hormonale, scaderea imunitatii si contactarea unor boli etc.

CE COSTATA MEDICII: CUM SUNTEM PROGRAMATI SA REACTIONAM LA STRES

Studiile de specialitate au demonstrat ca reactia organismului nostru este aceeasi atat la distres, cat si la eustres, insa este mai puternica in cazul distresului. Aceasta reactie comuna la stres se pare ca exista programata in materialul noastru genetic, fiind lasata mostenire de catre stramosi si devenind cunoscuta in zilele noastre ca „reactia de lupta sau fugi”.

Cum adica reactia de lupta sau fugi?

Medicul fiziolog de la Harvard, Walter Cannon, este primul care descrie acest tip de reactie, pe baza unor observatii bine intemeiate si fascinante totodata.

Cum reactioneaza organismul omului la stres

Practic, atunci cand ne simtitim amenintati, hipotalamusul (o structura complexa din creier) reactioneaza prin stimularea secretiei unor hormoni ca adrenalina, noradrenalina, dar si un hormon specific stresului – cortizolul.

Trebuie sa stiti ca hipotalamusul raspunde de reglarea multor procese din organism, de exemplu el detine controlul termic al corpului, fiind implicat in febra, sau controlul centilor foamei sau satietatii, fiind implicat in procesele de slabire. Tot hipotalamusul controleaza si sistemul endocrin, reprezentand un fel de tesut de legatura intre creier si multe alte zone ale corpului.

Atunci cand suntem stresati:

Toate simturile devin mai intense, pupilele se dilata pentru a spori acuitatea vizuala si a vedea in intuneric;
Bataile inimii se intensifica, tensiunea creste usor si o cantitate mai mare de sange este impins de inima in sistemul circulator;
Se dilata vasele din muschi, acestia se pregatesc pentru efort;
De asemenea organele vitale sunt bine vascularizate, in timp ce celelalte prezinta o scadere a fluxului sanguin. De exemplu se produce vasoconstrictie cutanata;
Apare senzatia de urinare;

Pot sa apara hipersecretii ale unor organe, cum ar fi o hipersecretie a sucului gastric. De aceea exista si ulcer pe fond de stres.
Hipersudoratia este activata in perioadele de stres, persoana in cauza transpira, prezinta maini reci si umede;

Sistemul respirator este de asemenea activat, astfel ca respiratia devine mai profunda si mai rapida. Organismul se oxigeneaza mai mult, iar oxigenul este folosit pentru activarea muschilor. De asemenea respiratia profunda ne ajuta sa putem tipa mai tare.

Citeste mai mult pe Healthy