O femeie din municipiul Piatra-Neamţ (Magda Poeană), rezidentă în judeţul Iaşi, se află pe lista celor catalogaţi ca extremişti şi supravegheaţi de către Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Magda Poeană face afirmaţii deosebit de grave în mediile online, cu privire la exterminarea evreilor, promovând continuu fascismul şi negând Holocaustul. Astfel, la sfârşitul anului trecut, pe siteurile de socializare, sub pseudo-nimul „Fuhreriţa din Piatra-Neamţ“, ea a făcut următoarele postări: „Avem o soluţie pentru cei  cărora le e dor de conaşul Hitler şi nu au timp să meargă în Iad. Hitler s-a reîncarnat la Piatra-Neamţ!“. Femeia postează, pe contul ei de Facebook, zeci de fotografii în care apar fostele trupe SS cu titlul „Avem nevoie de ei!“ şi „Prefer să-i văd pe ei în uniforme şi marşuri cadenţate decât manifestaţii gay, cohorte de ţigani şi africani care cerşesc sau vând droguri. Dacă evreii nu ar fi asmuţit Rusia şi SUA asupra Germaniei, Europa şi implicit România ar fi fost în avans cu civilizaţia mai mult faţă de acum“, ori „Mă doare la bască că au murit evrei în atentat. Din partea mea să rămână evrei în viaţă câţi am botezat eu!“, sau „Părerea mea este că au luptat pentru ca Europa să fie o superputere, era o armată superdisciplinată şi eficienta… Generalul Patton a recunoscut şi declarat că singurul popor decent şi civilizat din Europa sunt germanii…. Respect Waffen SS!“. Postările femeii conţin, de asemenea, foarte multe imagini cu evreii care au fost exterminaţi în lagărele naziste, atacuri ale trupelor germane şi fotografii cu execuţii, toate fiind însoţite de comentarii antisemite.

Trebuie precizat că toate aceste acţiuni ale pietrencei, fie acestea şi doar în mediul online, îmbracă aspecte ilegale şi sunt sancţionate prin prevederile din Codul Penal: „Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi inter-zicerea unor drepturi. Propaganda constă în răspândirea, în mod sistematic, sau în apologia unor idei, concepţii ori doctrine, cu intenţia de a convinge şi de a atrage noi adepţi. Negarea, contestarea, aprobarea sau justificarea, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului, genocidului sau a crimelor contra umanităţii, ori a efectelor acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă“. Aşteptăm să vedem când se vor sesiza şi anchetatorii.

Extremişti supravegheaţi de SRI

Cazul Magdei Poeană nu este singurul din judeţul nostru; persoanele cu atitudine extremistă similară fiind în atenţia SRI de mai multă vreme. Tocmai de aceea, în ultimii ani, ofiţerii de informaţii au documentat activitatea mai multor mişcări extremiste de dreapta, care şi-au creat nuclee în Neamţ, şi au dispus măsuri pentru anihilarea lor atunci când era pusă în pericol siguranţa naţională. Conform rapoartelor de activitate ale SRI, până în prezent, judeţul nostru a fost nominalizat ca fiind unul „de risc“ din punctul de vedere al activităţilor extremiste în mai multe cazuri. Astfel, pe linia extremismului de dreapta, SRI a constatat o intensificare a preocupărilor de reorganizare prin unificarea formaţiunilor legal constituite pe care membrii fondatori le consideră continuatoare ale Mişcării Legionare, iar în paralel, refacerea în clandestinitate a fostelor structuri ale Gărzii de Fier.

„Dacă în anii 1992 – 1993 asemenea activităţi erau mai pregnante în Bucureşti şi judeţele Alba, Braşov, Sibiu, Cluj şi Timiş, în ultima perioadă acestea s-au extins aproape la nivelul întregii ţări; datele şi informaţiile noastre relevând acţiuni mai susţinute în judeţele Iaşi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Constanţa, Brăila, Dolj, Prahova, Dâmboviţa, Bihor şi Arad. (…) Încercări de constituire a unor structuri comuniste au mai avut loc şi în judeţele Argeş, Dolj, Timiş, Cluj, Mureş, Arad, Maramureş, Olt, Mehedinţi, Prahova, Bacău, Neamţ, Constanţa şi municipiul Bucureşti. Acţiunile propagandistice desfăşurate de grupările comuniste au îmbrăcat, în principal, forma publicării de articole şi difuzării de înscrisuri, în care se face apologia regimului totalitar, unele având şi caracter extremist“, se arată într-un comunicat al SRI.

„Alţii şi-ar fi făcut singuri dreptate, suprimându-i fizic pe cei ce ni se opun“

Informaţiile obţinute de SRI au evidenţiat faptul că, în aria extremismului de dreapta, s-au intensificat demersurile pentru realizarea unei formaţiuni politice unice, bazată pe „doctrina naţionalist-creştină“ şi, în paralel, pentru refacerea structurilor specifice fostei Mişcări Legionare. Astfel de activităţi s-au extins la nivelul întregii ţări, datele şi informaţiile obţinute de SRI relevând acţiuni mai susţinute în Alba, Braşov, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Galaţi, Gorj, Prahova, Neamţ, Sibiu, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi în municipiul Bucureşti.

„În cadrul unor întâlniri, mai mulţi legionari din judeţul Neamţ, acuzând organele de stat că s-ar împotrivi «Mişcării», afirmă necesitatea unor acţiuni de forţă: «Alţii, în locul nostru, şi-ar fi făcut singuri dreptate, suprimându-i fizic, fără nicio remuşcare, pe cei ce ni se opun». În opinia unuia dintre aceşti extremişti, «lipsesc tinerii de altădată, gata de orice sacrificiu în numele unei idei», afirmând că, dacă ar mai fi tânăr, s-ar oferi voluntar pentru «asedierea organelor de stat – singura posibilitate de a schimba Puterea». Un alt legionar din judeţul Neamţ, referindu-se la conflictul dintre generaţii din interiorul «Mişcării», preciza: «Chiar dacă, declarativ, trebuie să renunţăm la acţiuni extremiste, asta nu înseamnă că, la momentul oportun, cei care se fac vinovaţi nu-şi vor primi pedeapsa cuvenită. Tineretul trebuie să reprezinte spada, iar noi, cu experienţa noastră, să-i îndrumăm din spate». În categoria celor consideraţi vinovaţi sunt incluşi atât cei care conduc ţara, cât şi liderii partidelor de opoziţie, care, «prin neputinţa lor, fac jocul Puterii şi trebuie să plătească, urmând a fi spulberaţi de mătura verde a celor mulţi»“, precizează SRI în rapoartele de activitate.

Tabere de propagandă în munţi

Ofiţerii de informaţii mai precizează că, în momentul în care s-a sesizat lipsa unor măsuri de contracarare din partea organelor statului, ideea iniţierii unor tabere de muncă şi instruire în scop propagandistic, de îndoctrinare şi de atragere a unor noi adepţi, a fost preluată şi de alte elemente legionare, astfel de acţiuni, de mai mică anvergură, desfăşurându-se şi în judeţele Dâmboviţa, Ialomiţa şi Neamţ. „Activităţile desfăşurate în «cuiburi», într-o atmosferă cazonă şi cu ritualuri specifice (depunerea jurământului, marşul în formaţie, uniformele şi drapelul), au determinat, treptat, radicalizarea poziţiei unora dintre membri. S-a conturat, astfel, o tendinţă tot mai evidentă spre manifestări de factură extremistă, rasistă şi antisemită, în unele situaţii trecându-se chiar la ameninţări urmate de acte concrete de materializare. (…) În scop preventiv, în multe situaţii concrete din judeţele Suceava, Olt, Neamţ, Dolj, Bacău şi Iaşi, au fost întreprinse măsuri specifice adecvate, iar în altele, precum sunt cele din Dâmboviţa, Sibiu şi Vâlcea, care au căpătat nuanţe extremiste, a fost sesizat Parchetul General de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie. (…) Intenţii de constituire a noi nuclee de sorginte comunistă sunt semnalate, în continuare, în judeţele Neamţ, Bacău, Arad, Dâmboviţa, Argeş, Prahova, Brăila, Galaţi, Maramureş, Sălaj şi municipiul Bucureşti“, mai atenţionează SRI.

Precedent judiciar

În România a fost dată o singură condamnare la închisoare pentru infracţiunea de „promovare a ideologiei fasciste, rasiste sau xenofobe“. Sentinţa a dat-o Judecătoria Buzău, în 2006, când l-a condamnat pe un tânăr la opt luni de detenţie. Individul în cauză şi-a primit pedeapsa pentru că s-a certat cu portarul unei sinagogi evreieşti care nu l-a lăsat să intre în lăcaş pentru că a observat un tatuaj „SS“ pe gâtul acestuia, apoi şi-a făcut un site antisemit prin care instiga la violenţă împotriva a doi buzoieni. „Site-ul conţinea simboluri cu caracter fascist-svastica şi îndemnuri cu caracter rasist precum şi reguli cu privire la comportamentul celor care împărtăşesc opiniile inculpatului. Textele respective susţineau supremaţia rasei ariene şi necesitatea exterminării ţiganilor, sub deviza «bloodandhonour» – «sânge şi onoare», precum şi regulile ideologiei naţional socialiste. Inculpatul folosea salutul hitlerist, însoţit de expresia «heil Hitler», susţinând necesitatea exterminării evreilor, negrilor şi ţiganilor“, se arată în sentinţa Judecătoriei Buzău.

sursa: http://www.realitateamedia.ro