Un rănit în accidentul aviatic din Apuseni, a fost externat, luni, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj, el fiind preluat de o ambulanţă pentru a fi dus acasă, la Oradea, în timp ce doctorii Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru ar urma să fie externaţi marţi, spun surse medicale.

Medicul Sorin Ianceu a fost externat, luni, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca, fiind scos pe o targă şi urcat într-o ambulanţă care a venit de la Oradea pentru a-l prelua şi transporta acasă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat de jurnalişti cum se simte, Ianceu a răspuns: „În plină recuperare”.

El a mai spus că abia aşteaptă să îşi revadă copiii.

Ceilalţi doi medici internaţi, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, despre care conducerea spitalului clujean afirma, luni dimineaţă, că vor fi externaţi tot în această zi, ar urma să plece acasă marţi, afirmă surse medicale, care spun că ei vor pleca la Bucureşti cu un avion.

În continuare, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca va rămâne internat copilotul Răzvan Petrescu, care vinerea trecută a fost supus unei a treia intervenţii chirurgicale. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj, Petru Şuşca, afirma că Răzvan Petrescu ar mai putea fi supus şi altor operaţii, decizia în acest sens urmând să fie luată de medici în această săptămână.

În urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime şi a pierdut un motor. În urmă cu o săptămână, medicul Zamfir şi-a reluat activitatea.

Pacala Dana, Vasile Magradean, Sursa: Mediafax