Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Muhametşin, a declarat, în cadrul unei întrevederi cu başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, şi cu reprezentanţi ai Adunării Populare, că ţara sa se va implica în situaţia din regiune, transmite 24h.md.

Declaratiile vin la scurt timp dupa referendumul ilegal organizat in Gagauzia privind posibilitatea declararii independentei acestei unitati administrative autonome, in cazul in care Republica Moldova isi va pierde suveranitatea. Un alt referendum a vizat orientarea politicii externe a Republicii Moldova catre UE sau catre Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan. Referendumurile ilegale, cu o prezenta suspect de ridicata, au favorizat in proportie de peste 98% orientarea ”pro-rusa”.

“Voi aduce la cunoştinţa Moscovei situaşia din regiune şi voi discuta cu ambasadorii altor ţări în Moldova despre respectarea statutului amânat al autonomiei găgăuze”, a spus Muhametşin.

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, s-a plans ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, că autorităţile de la Chişinău “înalcă frecvent Legea privind statutul special alautonomiei”. Formuzal i-a mai spus lui Muhametşin că “sub diverse pretexte, autorităţile centrale limitează drepturile autonomiei găgăuze”.

Pe de alta parte, presedintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov, a declarat presei ruse că Găgăuzia nu va merge împreună cu Republica Modlova în Uniunea Europeană. “Referendumul a arătat că peste 90 la sută din populaţia regiunii optează pentru integrarea în Uniunea Vamală. Asta înseamnă că găgăuzii nu vor merge împreună cu Moldova în Uniunea Europeană”, a declarat Constantinov.

Totodată, o delegaţie a Adunării Populare de la Comrat, în frunte cu speakerul acesteia, Dmitri Constantinov, a avut ieri o întreveder şi cu şeful misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush. Aleşii găguzi i-au solicitat oficialului European să facă presiuni asupra autorităţilor de la Chişinău pentru ca acestea să respecte Legea privind statutul special al Găgăuziei.

Sursa: Cotidianul