Cum era de așteptat, presa de limbă maghiară din România salută proiectul de lege inițiat de ministrul Liviu Dragnea (PSD) de reglementare a arborării steagurilor unităților administrativ teritoriale pe clădirile publice ale statului.

Proiectul inițiat de Dragnea este unul cu dedicație pentru UDMR, fapt confirmat și de cotidianul de limba maghiară Haromszek (apare în Covasna) care punctează faptul că Liviu Dragnea le-a promis anul trecut primarilor UDMR din Covasna și Harghita că va reglementa problema arborării steagului secuiesc pe clădirile publice ale statului român.

”Dezbatere publică pe legea drapelelor

Ieri, ministerul dezvoltării regionale şi administraţiei a supus dezbaterii publice proiectul legii drapelului, care prevede modalitatea de adoptare de către autoguvernările locale şi judeţene a drapelelor proprii şi condiţiile în care acestea pot fi arborate pe instituţii. Conform proiectului care poate fi accesat pe site-ul ministerului, pot avea drapel propriu doar acele unităţi administrative care dispun de stemă. Conform legii, drapelele adoptate pot conţine doar stema, respectiv denumirea unităţii administrative, care poate să apară şi în limba minorităţilor naţionale acolo unde respectiva minoritate este în proporţie de cel puţin 20%. Culoarea drapelului, respectiv alte semne distinctive trebuie supuse unei dezbateri publice pentru ca drapelele adoptate de autoguvernări să fie cele mai reprezentantive pentru zonă şi pentru cei care locuiesc acolo. Conform proiectului, drapelele localităţilor sau cele judeţene pot fi arborate pe sediile primăriilor respectiv pe clădirile instituţiilor aflate în subordinea autoguvernării, împreună cu drapelul românesc şi cel al UE. Drapelul autoguvernării mai poate fi arborat cu ocazia unor manifestări, festivităţi, evenimente protocolare locale, însă nu pot depăşi nici mărimea şi nici numărul drapelelor româneşti şi ale UE. Pentru încălcarea prevederilor proiectului, prefectul poate aplica amenzi între 5-10.000 de lei. Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale, le-a promis, în iulie anul trecut, la Băile Balvanyos, liderilor autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc că va elabora o lege care va face posibilă adoptarea de către autoguvernările locale a unor drapele proprii, pe care să le arboreze pe clădirile instituţiilor publice care le sunt subordonate”.

Dan Tanasa

Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 7114 din 08.02.2014 (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)