Petrom, cea mai mare companie din România, a raportat ieri un profit record pe 2013 de 1,09 miliarde de euro, care multiplicat cu media multiplilor de profit ai companiilor din sector, de circa 10, ar conduce la o valoare a Petrom de peste 10 miliarde de euro.

Totuşi, valoarea companiei din prezent de pe bursa de la Bucureşti este de aproape două ori mai mică, respectiv 5,8 miliarde de euro. Analiştii spun că principalul motiv pentru care Petrom se tranzacţionează la un multiplu mai mic de profit este faptul că free-float-ul (acţiunile libere la tranzac­ţionare) Petrom este prea mic, astfel că fondurile cu mulţi bani ocolesc compania, scrie Ziarul financiar.

„Acţiunile Petrom se tranzacţionează la multipli de profit mai mici decât alte companii din sector în principal din cauza faptului că este ilichidă şi nu este cotată pe o bursă internaţională prin intermediul GDR-urilor, motiv pentru care nu intră în atenţia marilor fonduri de investiţii. Noi am evaluat compania la 6,35 miliarde de euro corespunzător unui preţ ţintă de 0,5027 lei/acţiune“, spune Tamas Pletser, analist la Erste Group.