Câteva sute de persoane au participat la protestul organizat, de această dată, în localitatea Păltiniş, din judeţul Vaslui. Chevron deţine aici unul dintre cele patru acorduri de mediu pentru explorarea gazelor de şist, iar oamenii contestă decizia companiei de a amplasa în zonă o sondă de explorare.

Şi-au manifestat solidaritatea cu localnicii din Păltiniş şi activişti de mediu din Vaslui, Bârlad şi Iaşi, dar şi săteni din Pungeşti şi o comună din judeţul Neamţ.

Oamenii au au afişat pancarte şi au strigat împotriva guvernului, căruia i-au cerut demisiaşi l-au acuzat de complicitate cu Chevron:

„Vrem agricultură, nu fractură!”, „Uniţi salvăm toată România!” şi „Jos Ponta!”.

Protestatarii şi-au manifestat dezacordul în încercarea lor de a opri Chervon să-şi amplaseze în zonă sondele, aşa cum se întâmplă la Pungeşti.

Oamenii spun că vor să păstreze Păltinişul aşa cum l-a lăsat Dumnezeu şi se tem de pericolele pe care le presupune fracturarea hidraulică, procedeu asociat cu generarea apariţiei cutremurelor, otrăvirea apelor freatice şi a mediului şi nu numai.

Potrivit Jandarmeriei, protestul a fost unul autorizat şi s-a desfăşurat fără incidente.

Compania Chevron a obţinut, la sfârşitul lunii ianuarie, acordul de mediu, care a fost emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi care nu a primit nicio contestaţie.

În baza acestui document, Chevron va putea face explorări pentru gazele de şist în cel de-al patrulea perimetru deţinut în judeţul Vaslui.

În urmă cu un an, compania petrolieră a obţinut alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui care îi permit explorarea gazelor de şist în localităţile Siliştea – Pungeşti, Păltiniş – Băceşti şi Popeni – Găgeşti.

Pe lângă afişarea unor pancarte pe care erau scrise diverse mesaje, cum ar fi Guvernul României, sponsor oficial ChevronVaslui, judeţul ChevronPungeşti, poligonul jandarmilor, ori Stop Chevron, protestatarii au scandat lozinci, precum: Vrem agricultură, nu fractură, Uniţi salvăm toată România şi Jos Ponta.

Reprezentanţii Jandarmeriei susţin că protestul a fost unul autorizat de primărie şi s-a desfăşurat pe parcursul a două ore, fără niciun fel de incident.

 

NapocaNews